Jamahal Hill är ny UFC-mästare i lätt tungvikt efter att ha besegrat hemmahoppet Glover Teixeira i Rio de Janeiro i natt. Foto: TT

Jamahal Hill ny mästare i lätt tungvikt på UFC 283 – Glover Teixeira lägger av

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanen Jamahal Hill, 31, är ny UFC-mästare i lätt tungvikt.

På UFC 283 i Rio de Janeiro i natt besegrade han hemmahoppet Glover Teixeira – och brassen meddelade efteråt att karriären nu är över.

– Jag är för tuff för mitt eget bästa, säger 43-åringen.

I slutet av 2021 blev Glover Teixeira den näst äldste mästaren i UFC:s historia när han 42 år gammal tog hem bältet i lätt tungvikt.

Efter att ha förlorat bältet i matchen därpå, mot Jiri Prochazka, fick han en ny chans att bli mästare när den nu långtidsskadade tjecken lämnat bältet vakant.

Men Teixeira, i dag 43 år, lyckades inte besegra den tolv år yngre Jamahal Hill trots det stora stödet på hemmaplan i Brasilien.

Hill vann ett enhälligt domslut (50-44, 50-44, 50-44) efter fem ronder, men amerikanen var nära att avsluta matchen flera gånger. Teixeira lyckades stå pall tiden ut, men tog mycket stryk och konstaterade efteråt att han varit för tuff för sitt eget bästa.

”Glover är en sann legendar”

Matchen blev hans sista efter en 21 år lång karriär som MMA-proffs.

– Jag kan inte göra det här längre för min hälsas skull, säger Teixeira, som nu hyllas av en hel MMA-värld för sin karriär.

”Glover har haft en enastående karriär och har ingenting mer att bevisa. Vilken inspiration. Tack, legendaren!”, skriver till exempel UFC-fajtern Derek Brunson.

”Helt otrolig karriär. Glover Teixeira är en sann legendar”, skriver förre UFC-stjärnan Anthony Pettis.

”Han är gjord av stål”

Segraren Jamahal Hill var förvånad över att Teixeira stod tiden ut.

– Han är gjord av stål. Jag förstår inte hur någon skulle kunna stå emot de attackerna. Det var en ära att dela buren med honom, säger ”Sweet Dreams” som nu kan titulera sig själv UFC-mästare.

Han tilldelades också en bonus på över en halv miljon kronor då matchen utsågs till galans bästa.

– Det känns overkligt att stå här i dag efter den resa jag har gjort. Allt är möjligt genom hårt arbete, låt ingen intala dig något annat. Så många människor har sagt att jag inte kunde göra det här, att det var omöjligt. Vad säger ni nu?

I galans andra titelmatch, i flugvikt, besegrade mexikanen Brandon Moreno rivalen Deiveson Figueiredo via teknisk knockout. En läkare bröt matchen i rondpausen mellan rond tre och fyra efter att ha tagit en närmare titt på Figueiredo som hade ett sår nära ögat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.