Alexander Gustafsson med sin huvudtränare Andreas Michael under titelmatchen mot Jon Jones i december 2018. Foto: Bildbyrån

”The Maulers” tränare: ”Jag blir irriterad när folk bara vill trycka ner”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Gustafsson, 33, har tre raka förluster bakom sig.

Men huvudtränaren Andreas Michael är övertygad om att MMA-stjärnan har mer att ge.

– Alex kommer tillbaka. Han är inte slut bara för att folk sitter och på nätet och snackar skit, säger Michael till SVT Sport.

Natten mot söndag var Alexander Gustafsson, affischnamnet för svensk MMA, tillbaka i oktogonen för första gången på ett år.

Fajten mot förre tungviktsmästaren Fabricio Werdum slutade i förlust via armlås redan efter 2.30 i den första ronden.

Efter tre raka nederlag, och inte en seger sedan 2017, höjdes återigen röster i sociala medier om att Gustafsson ”borde lägga av”. Något som stör hans tränare Andreas Michael.

– Om vi lyssnade på alla idioter som har en åsikt skulle vi inte vara där vi är i dag. Alex är en framtida Hall of Famer och om någon hade sagt åt dig för tio år sedan att en svensk MMA-kille skulle fylla Tele2 Arena klockan 04 på morgonen hade du blivit utskrattad, säger han och fortsätter:

– Alex är en pionjär som har fått sporten att växa i Norden och i hela Europa. Man får inte glömma det. Visa lite respekt. Det gör mig irriterad när folk bara vill trycka ner och hata.

”Har mycket kvar att ge”

Matchen mot Werdum var tänkt att bli en nystart för Gustafsson som flyttade från lätt tungvikt (93 kilo) till tungvikt, där han vägde in på cirka 109 kilo dagen före match.

Svensken öppnade bra, men submission-specialisten Werdum fångade honom tidigt med ett armlås.

– Alex har mycket kvar att ge. Vi är besvikna och ledsna men det var inte som att han blev utklassad utan han åkte bara på ett lås. Han fastnade mot en av världens bästa grapplers. Werdum är en legendarisk fajter på marken, säger Andreas Michael.

Vill se ”Mauler” träna i USA

Tränaren ser gärna att ”The Mauler” åker över till USA på träningsläger framöver.

– Jag har sagt 100 gånger att han måste träna i USA för där är sparringen bättre. Vi har haft jättebra träningsläger i Sverige, men det är svårt att locka folk till tio minusgrader. Den här gången hade vi planerat ett läger i USA men så kom corona och gjorde det omöjligt. I början var Alex inte så pigg på det eftersom han har familj och två barn nu. Det är svårt att vara borta från sina barn. Men jag tror att fokuset skulle vara bättre i USA, säger Michael.

När tror du att han går match igen?

– Han har inga skador, han mår bra. Jag tror att han är taggad och vill köra igen. Vi får väl se om det blir en ny serie galor på Fight Island eller om vi måste fixa ett nytt visum till USA.

KLIPP: ”The Mauler” föll tungt i UFC-comebacken (26 juli 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.