VM-rallyt i Australien blir sista föreställningen för stjärnstallet Volkswagen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Kruse: ”Blir stenhård kamp i Australien”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag sänder SVT Sport från VM-rallyt i Australien, där giganten Volkswagen säger farväl och kampen om andraplatsen ska avgöras.

–Rallyt i sig är ”one of a kind” med ett fantastiskt landskap, säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Fransmannen Sébastien Ogier och hans kartläsare Julien Ingrassa säkrade sin fjärde raka VM-titel redan i oktober, när de vann spanska rallyt. Men nu är frågan vem som kniper andraplatsen i World Rally Championshsip.

– Jag tror att det blir en stenhård kamp mellan Andreas Mikkelsen från Norge (Volkswagen) och Thierry Neuville från Belgien (Hyundai). Neuville har egentligen bäst form nu, hans andra del av säsongen har varit riktigt bra. Mikkelsen har haft lite problem med bilen, så jag tror att Neuville tar det,  säger SVT Sports expert Jonas Kruse.

Volkswagens farväl

Rallyt i Australien avslutar framgångsrika år för Volkswagen, som sedan tidigare meddelat att man inte fortsätter sin rallysatsning.

–Det är så klart en speciell situation den här helgen. Sista Rallyt med Volkswagen innebär också att det idag var sista Shakedown i bilen. Vi satte en bra tid första varvet och testade sen en del efter det. Sträckorna är lovande och jag ser fram mot att starta sista rallyt med det fantastiska teamet, sa Sebastien Ogier i teamets pressrelease efter att ha noterat den snabbaste tiden på träningen i Australien under torsdagen.

Vart hamnar toppförarna?

SVT Sports expert ser Volkswagens uttåg som en slags dramaturgisk krydda i rallyvärlden, som rör om i grytan.

–Det finns egentligen inget som är bra med det. Men om man ska leta något positivt – om det någon gång skulle ske, så var det nu. Det kommer nämligen ett nytt reglemente nästa år och Toyota kommer in som ny aktör. Det innebär att Rally-VM faktiskt blir bättre trots att Volkswagen är borta. Sébastien Ogier ska ju in i ett nytt team i och med att Volkswagen är borta. Och det teamet blir ju en vinnaraspirant. Det ska bli spännande att se vart toppförarna hamnar när dominanten Volkswagen försvinner, säger Jonas Kruse.

Sébastien Ogier, finländaren Jari-Matti Latvala and norrmannen Andreas Mikkelsen är Volwagens tre stora stjärnor, och det spekuleras nu mycket kring vilka nya team de ska välja.

Ormar och spindlar

Australiens VM-rally avslutar alltså säsongen och Jonas Kruse gnuggar händerna åt de bildsköna scenerna som väntar.

–Rallyt i sig är ju ”one of a kind” med sin typ av vägar och ett helt fantastiskt landskap. Farten, dammet, djungeln – det händer verkligen mycket. Det aktiva djurlivet blir också en extra utmaning för förarna, som nog kommer få passa sig för ormar och spindlar när de kliver ur bilen, säger Jonas Kruse.

Sändningstider från VM-rallyt i Australien

10.00-11.00  SVT1 / svtsport.se

Eftersändning från sista live-sträckan i Australiens VM-rally (power stage)

Kommentator: Stefan Klemetz

Expert: Jonas Kruse

16.00 -17.00 SVT1 / svtsport.se

Sammandrag från Australiens VM-rally

Kommentator: Stefan Klemetz

Expert: Jonas Kruse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.