Göransson fick jubla för femte gången. Foto: TT Nyhetsbyrån

Göransson skrev STCC-historia

Uppdaterad
Publicerad

Richard Göransson har skrivit motorhistoria. När svensken vann STCC-mästerskapet under lördagen blev han den förste någonsin att ta fem titlar. ”Där satt den”, säger en lycklig Göransson till SVT Sport.

Det var upplagt för en duell inför den avslutande tävlingen i årets STCC-mästerskap på Ring Knutstorp. 22 poäng skiljde ettan Richard Göransson och tvåan Robert Dahlgren åt, och efter batterihaveri i fredagens kval fick Dahlgren starta bakom sin teamkollega i båda finalracen.

Den fördelen såg Göransson till att utnyttja. I första racet la han sig lugnt tillrätta bakom ledaren Johan Kristoffersson och slutade tvåa med 18 fräscha poäng, tre fler än Dahlgren.

Dahlgren skapade spänning

Robert Dahlgren var därför tvungen att satsa allt framåt i det sista heatet, och han lyckades skapa rejäl spänning där. Tidigt i loppet tog sig Dahlgren förbi Göransson och så småningom upp på en andraplats.

Men då Göransson slutade på en fjärdeplats lyckades inte Dahlgren ta in de poäng som krävdes. STCC-mästerskapet går därmed till Richard Göransson.

– Åh, där satt den. Det här racet är nog det värsta jag har kört på länge. ”Robban” tryckte på stenhårt i början och så tog han sig igenom trafiken för han tog större risk. Jag såg avståndet framåt och tänkte bara ”kommer han klara det här?”. Men det gjorde han inte, säger Göransson till SVT Sport.

Mästerskapstiteln är 38-årige Göranssons femte i karriären, efter segrarna 2004, 2005, 2008 och 2010.

Kristoffersson trea i totalen

Göransson har under året tagit totalt fyra segrar, däribland en skön dubbelseger i Falkenberg. Dahlgren slutar på tre segrar i år, men får alltså vänta på sin första mästerskapstitel.

– Jag är så klart sjukt besviken. Att det ska skilja så lite, det är roligt för publiken och TV men just nu skiter jag högaktningsfullt i det. Jag är här för att vinna mästerskapet, säger Dahlgren till SVT Sport.

Johan Kristoffersson slutar trea i STCC-mästerskapet. Mattias Andersson vann det andra loppet för dagen och tog därmed sin 100:e seger totalt.

Topp fem i STCC-mästerskapet

1. Richard Göransson, 307 poäng

2. Robert Dahlgren, 300

3. Johan Kristoffersson, 243

4. Björn Wirdheim, 220

5. Daniel Haglöf, 206

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.