Mystiskt virus försenar Nordéns VM-start

Uppdaterad
Publicerad

I helgen har triathlonfolket VM-start i Auckland, en avlägsen premiär som Lisa Nordén med flera valt att avstå.

Men svenskans VM-debut kan dröja ytterligare en månad – ett mystiskt virus har stört uppladdningen. – Jag blev rädd, jag vet ju hur känns att ha en ond fot, men det här var något annat.

Den nya motgången är dock ingenting jämfört med Lisa Nordéns långa kamp för att hitta tillbaka till löparform.

– Hon är till 90 procent tävlingsklar, säger naprapaten Björn Sverre Hjellödegård till SVT Sport.

Osäker VM-start

På torsdag lämnar Nordén landet, men inte med destination Nya Zeeland och tävlingsscenen. Istället blir det en fortsatt formslipning i Stellenbosch, Sydafrika, ihop med nygamle demontränaren Darren Smith och hans stab.

I Kapstaden väntar sista helgen i april VM-deltävling nr 2 som är tänkt att bli svenskans säsongsdebut. Men det hänger på de svar som OS-tvåan och världsmästaren får under träningslägret.

Hennes uppladdning har fördröjts av ett mystiskt virus som slog till i början av mars. Nordén vaknade upp med tunga nacksmärtor och kunde inte sträcka ut armarna.

”Jag blev rädd”

– Jag har fortfarande lite problem med det, jag fick domningar i fingrarna, tummarna funkade inte. Jag blev rädd, jag vet ju hur känns att ha en ond fot, men det här var något annat. Men jag fick väldigt bra hjälp på Huddinge Sjukhus, dom kollade igenom allt, jag är som en helt nyservad bil, säger hon och skrattar.

Det är, trots det oväntade bakslaget som kostade henne tre kvalitetsveckor, på väg uppåt i idrottslivet. Säsongen efter Bragdguldet klev hon åt sidan för att hitta andra triathlonutmaningar, men drömmen om ett VM-guld i halv Ironman slutade i stora skador.

Hon gjorde ett gästspel i VM-serien hemma i Stockholm och tävlade trots fotsmärtor, ett beslut som kostade mycket.

– Hade det inte varit i Stockholm hade hon inte tävlat, säger naprapaten Björn Sverre.

– Hon är så hård att det är både positivt och negativt. Hon kan köra sig så långt ner i källaren, att hon är väldigt risig när hon väl säger till.

”Tagit längre tid än jag trodde”

Duon har haft ett intensivt arbete med att ta henne tillbaka i gott löpskick. Och har tagit hjälp av rehabgurun Gerard Hartmann som har en vida berömd klinik i Limerick, Irland. Under en vecka där manglades Lisa och naprapaten skolades, ett samarbete som dem tagit vidare hem till Stockholm.

– Jag trodde först att jag skulle vara i bra löparskick i november-december, att kunna göra de där rejäla grundpassen, men det har tagit längre tid än vi trodde, säger hon och längtar till tävlingsscenen.

– Men jag vill inte vara med och bara fylla ut en plats i fältet. Jag vill kunna hänga med, säger hon och vet att Darren Smits adepter, den så kallade D-squad, kommer ge henne besked.

”Nästa år ska jag prestera på allra högsta nivå”

Där finns flera ur världseliten. Frågan är bara hur snabbt svenskan tar sig in i tävlingsform. I simningen har hon persat på distanser mellan 50 och 800 meter. Och i cyklingen är hon en av världens bästa bland triathleter. Hon tänker låta det ta tid för att inte rubba det långsiktiga målet.

– I år ska jag vara med fullt ut i VM-serien, nästa år ska jag kunna prestera på allra högsta nivå och 2016 är det fokus på Rio!

En trestegsraket. Lite som Nordén i sitt bästa slag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.