Foto: SVT

Ny metod kan avslöja bloddopning

Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Umeå har utvecklat en ny teknik som kan avslöja bloddopning som tidigare undgått avslöjande.

I går berättade dopningsexperten och forskaren Bengt Saltin för SVT att det kommer finnas bloddopade åkare i startlistorna på VM i längd och skidskytte – och att risken att de åker dit är minimal.

Men det kan bli svårare i framtiden.

Ett forskarlag på Umeå universitet har utvecklat en metod där man kan se på själva blodkropparna om de varit nedfrysta, vilket är just vad som sker när man bloddopar sig. Man fryser ner blodkroppar från sitt eget blod och injecerar dem sedan innan tävling.

Bloddopning är ett sätt att öka antalet röda blodkroppar och därmed även öka kroppens syreupptagningsförmåga. En genväg för idrottare att öka sin prestationen under tävling.

”Inte svårt att bloddopa sig”

– Det är inte svårt att bloddopa sig, man måste ha en speciell utrustning för att frysa blodet men den är antaligen bara att beställa, säger Christer Malm, fysiolog och forskare på Umeå universitet.

Metoden forskarna utvecklat kan avslöja även den typ av stegvisa bloddopning där idrottare tappar sig på en liten skvätt i taget – något som hittills har gjort att idrottarna undgått avslöjande.

– Med den här screeningmetoden kan vi se skillnad på blodkropparna om de varit frysta eller inte, säger Christer Malm.

Metoden används inte under VM

Men den nya metoden kommer inte att användas på plats under skid-VM.

Metoden ska först färdigställas och sedan kommer man i efterhand kunna att testa blod från årets vinnare och i teorin kan det även bli möjligt att hitta spår av blodtransfusioner i prover från gamla dopingtester. Blodprover från alla OS-medaljörer sparas i åtta år.

I Vetenskapens värld på SVT2 den 18e februari klockan 20.00 kan du se skidåkare och forskare berätta om hur bloddopningen kan avgöra tävlingar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.