Tove Alexandersson vann Swedish League-premiären. Foto: Bildbyrån

Alexandersson vann på jämställda banor

Uppdaterad
Publicerad

Lika långa beräknade segrartider för damer och herrar. Beslutet om jämställda banor i orientering infördes vid årsskiftet och i dag genomfördes säsongens första tävling i Swedish League.

– Det blir tuffare. Dels fysiskt, men också att man måste vara koncentrerad hela tiden, säger Tove Alexandersson som vann damklassen överlägset.

Förra året togs beslutet att förlänga damernas banor så att den beräknade segrartiden ska vara lika lång som i herrklassen.

– Jag är väldigt glad över beslutet. Det finns ingen anledning till att tjejerna har haft kortare segrartid än killarna, sa Tove Alexandersson då.

I dag var 24-åringen totalt överlägsen och vann säsongspremiären av Swedish League – den första tävlingen som avgörs sedan kravet på jämställda banor infördes vid årsskiftet.

”Tekniskt utmanande”

På programmet stod i dag en långdistans strax utanför Karlskrona.

– Väldigt rolig orientering. Det var tekniskt utmanande och gällde att vara koncentrerad hela vägen, säger Alexandersson som vann nästan åtta minuter före tvåan Helena Karlsson, Lidingö.

Lördagens dambana var drygt 14 km, medan herrarnas optimala vägval var nästan 19 km.

Vann dubbla VM-guld i fjol

Alexandersson, som i fjol vann två VM-guld och under vintern dessutom tagit hem tre VM-guld och 2 EM-guld i skidorientering, är en av löparna som efterfrågat tuffare banor för damerna.

– Det här är ju något jag sett fram emot. Det känns väldigt bra, säger hon till förbundet.

– Det blir ju tuffare. Dels fysiskt, men också att man måste vara koncentrerad hela tiden. Speciellt på en bana som den i dag.

På herrsidan vann Rassmus Andersson, Linné.

Jämställda banor

Tidigare har den beräknade segertiden på långdistans varit 70 minuter för damer och 90 minuter för herrar.

Sedan årsskiftet gäller 90 minuter oavsett kön.

Resultat, Swedish League:

Damer

1. Tove Alexandersson, Stora Tuna, 92.28

2. Helena Karlsson, IFK Lidingö, +7.55

3. Kristina Löfgren, IFK Mora, +12.11

Herrar

1. Rassmus Andersson, Linné, 105.31

2. Max Peter Bejmer, IFK Göteborg, +1.20

3) Rasmus Elmelid, Linköping, +3.33

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.