Foto: Bildbyrån.

Orienteringen förlänger dambanorna

Uppdaterad
Publicerad

Svensk orientering ska bli mer jämställd. Därför har förbundet beslutat att kvinnor ska få samma beräknade segertider i sina lopp som herrarna.

– Jag är väldigt glad över beslutet. Det finns ingen anledning till att tjejerna har haft kortare segrartid än killarna, säger stjärnan Tove Alexandersson i ett pressmeddelande.

Debatten kring tävlingstider inom konditionsidrott är inte ny. Det har till exempel diskuterats varför kvinnor ska tävla på 30 kilometer i längdskidåkning, medan männen kör 50 kilometer, alltså nästan det dubbla.

I och med sitt beslut går nu orienteringsförbundet före i frågan och gör damernas orientering längre och därmed tuffare. Tidigare har den beräknade segertiden på långdistans varit 70 minuter för damer och 90 minuter för herrar, men nu blir det 90 minuter oavsett kön.

Beslutet gäller från 2017 men de nya reglerna får användas redan i år. Svenska orienteringsförbundet ska jobba för att ett liknande beslut tas även internationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.