Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gustav Bergman tog tåget till EM – hör honom berätta direkt från resan. Foto: Bildbyrån/Privat

Gustav Bergman tar tåget till orienterings-EM av klimatskäl

Uppdaterad
Publicerad

I morgon inleds EM i orientering i Italien och den svenske stjärnan Gustav Bergman hoppas att allt ska gå som tåget. Så han startade med tåget redan i Stockholm – av klimatskäl.

– För mig är detta ett sätt att rättfärdiga att jag åker på alla tävlingar, säger Bergman till SVT Sport.

Gustav Bergman är orienterare, och så att säga van att välja sin egen väg. För ett par år sen åkte han under protest till det auktoritära Kina, för att avgöra världscupen till sin fördel.

Den gången flög han – men det är ovanligt för att vara Bergman. Till tävlingar i Europa vägrar han flyga. Till VM i Schweiz tog han tåget, precis som han gjorde nu till sprint-EM i Italien.

– Vi som elitidrottare flyger alldeles för mycket. Vi borde ta tåget när det går, säger Bergman.

Tågresan den här gången gick Stockholm-Berlin-München-Verona.

– Jag har tagit det lite lugnt och haft en del luft i programmet, så att jag kunnat stanna på vägen och springa lite för att hålla igång kroppen. Annars hade man nog kunnat göra hela resan på 30 timmar.

Missade pallen i VM efter ryggproblem

Så sent som i somras missade Bergman medalj på VM i medeldistans, plågad av stora ryggproblem.

Nu är ryggen bra men i stället har han dragits med sjukdom inför sprint-EM. Meriter finns dock på sprintdistanserna – i fjol tog han VM-silver och han kom tvåa på den senaste sprinten i världscupen i augusti.

– Jag har haft förhoppningar om att utmana om medaljer, men där tror jag inte riktigt att jag är. Min målsättning med den här veckan är att försvara min tredjeplats i den totala världscupen, säger Bergman.

I morgon inleds EM med sprint. SVT sänder med start 14.30 i SVT1/Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.