Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanna Fast berättar om dramatiken under kvalet på VM. Foto: SVT

Svenskans kvaldramatik – tappade lins: ”Tänkte oh shit, vad gör jag nu?”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskan Sanna Fast blev sjua i sitt heat i kvalet till medeldistansen på VM i Schweiz. Hon tog sig alltså till final – men det var dramatik på vägen dit.

– Mitt i all stress springer jag rakt in i en gren och tappar linsen. Jag ser nästan inget utan, säger Fast till SVT Sport.

Det var efter den femte kontrollen som problemen började för 24-åriga Sanna Fast.

– Först började jag med att göra ett misstag till femte och var klart lite stressad upp mot sexan. Och mitt i all stress springer jag rakt in i en gren och tappar linsen. Jag ser nästan inget utan, så jag tänkte 'oh shit, vad gör jag nu?'. Men så kom jag på att jag hade stoppat i en extra för första gången någonsin, som tur var. Så det var bara att stoppa i den och fortsätta, säger hon.

”Klart det blir lite stressigt”

Fast förklarar hur det kom sig att hon just den här gången hade med sig en extra lins.

– Jag tänkte att nu är det VM så nu kanske jag ska ha en extra, även om det aldrig hade hänt innan, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att det blir lite stressigt, det är inget man brukar göra i skogen.

Alexandersson snabbast av alla

Överlag var det ett riktigt lyckat kval för svenskorna. Snabbast av alla var Tove Alexandersson som vann sitt heat. I det blev Sanna Fast sjua. Hanna Lundberg vann sitt heat och Sara Hagström blev tvåa i sitt.

– Det var bara att försöka göra ett stabilt lopp orienteringstekniskt och det gjorde jag. Så det var en bra start, säger Alexandersson.

SVT sänder orienterings-VM från Schweiz från och med i morgon torsdag. Det inleds med långdistans och sedan är det medeldistans och stafett på lördag och söndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.