Svenskt VM-guld i sprintstafetten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ledde från start och hela vägen in i mål.

Firma Tove Alexandersson, Emil Svensk, Gustav Bergman och Sara Hagström säkrade svenskt VM-guld i sprintstafetten.

– Det är det här man drömt om. Jag är så nöjd att jag får vara i lag med de här som gör det möjligt, säger en tagen Sara Hagström efter att ha sprungit hem guldet till Sverige.

Det var upplagt för en duell mellan Sverige och Schweiz i sprintstafetten i orientering i Tjeckien. Och det blev det inledningsvis. Men i slutändan var Sverige klart starkast.

Tove Alexandersson sprang första sträckan för Sverige och tog kommandot direkt. Hon växlade över med 19 sekunders försprång ner till Schweiz.

Emil Svensk lyckades hålla i det svenska övertaget och växlade över med 31 sekunders försprång.

Stort försprång

Då tog Gustav Bergman vid och växlade över och utökade den svenska ledningen ytterligare. Sara Hagström, som sprang den sista sträckan för Sverige, gick ut med 55 sekunders försprång.

– Alltid ovisst när man springer ensam. Jag öppnade hårt och stumnade lite. Jag var lite nervös att jag gjort bort mig och att han skulle komma ikapp. Men jag tror jag genomförde det bra, sa Bergman efter sin sträcka.

Sara Hagström stod pall för trycket och förvaltade det stora försprånget och sprang hem VM-guldet till Sverige med 26 sekunder ner till tvåan Ledningen var så pass betryggande att Hagström fick sällskap av de andra svenska löparna in över mållinjen, bärandes den svenska flaggan.

– Vi har så otroligt stark trupp i Sverige och många bra löpare som inte var med i laget som hade kunnat göra det lika bra. Det är jättehäftigt att vara en del av det här laget, säger Tove Alexandersson efter loppet.

Norge tog sig förbi Schweiz på sista sträckan och slutade därmed tvåa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.