Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tove Alexandersson förklara hur tungt loppet på trail-VM var. Foto: WMTRC 2023

Tove Alexandersson om bilderna: ”Benen tog mycket stryk”

Uppdaterad
Publicerad

Då Tove Alexandersson tog silver på trail-VM var det den femte sporten hon tog VM-medalj i. Efter målgång var hon helt utpumpad – nu berättar hon om upplevelsen i Innsbruck, Österrike.

– Benen tog mycket stryk av loppet, säger 30-åringen till SVT Sport.

Det har nu gått tolv dagar sedan Tove Alexandersson tog sitt silver på trail-VM. Samtidigt är det ungefär två och en halv vecka till sommarens höjdpunkt – orienterings-VM i schweiziska Flims och Laax.

– Just nu är formen kanske inte på topp, men det är ju några veckor kvar till VM så jag hoppas kunna vara i riktigt bra form tills dess, säger Alexandersson.

Anledningen till att formen inte är på topp kan kopplas till trail-VM.

– Det var inget som jag egentligen hade tränat eller förberett mig för så specifikt. Jag har ju hög kapacitet, men benen tog mycket stryk av loppet. Det var två stycken varv och det andra varvet var väldigt slitsamt för mig, säger Alexandersson.

Sliten – då tvingades hon ändra träningsupplägg

Är det något som har påverkat dig?

– Lite grann. Jag har fått ändra lite i min träning eftersom jag blev så pass sliten av loppet. Men nu känns det bra igen så nu ska jag nog kunna träna på mer som planerat.

Alexandersson ser ändå fördelar med att ha sprungit det tuffa trailloppet.

– Jag ville köra det för att det var kul att köra loppet, men jag såg det också som bra förberedelse inför VM i orientering. VM-programmet kommer att vara tufft, så min förhoppning är att musklerna ska ha vant sig lite nu med tuff löpning både uppför och nedför. Så då blir jag förhoppningsvis inte så sliten efter VM-lången (långdistans) så jag kan fortsätta prestera bra på de resterande loppen på VM.

– Jag visste att jag skulle bli sliten av loppet, men jag hade hoppats att det skulle ta färre dagar att återhämta mig.

VM i orientering avgörs mellan den 13 och 16 juli och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.