Foto: SVT

Frågor och svar om OS

Uppdaterad
Publicerad

Nedan hittar du de vanligaste frågorna (och svaren) som har med SVT:s OS-bevakning att göra.

Kommer SVT att visa tävlingsbilder från OS?

Ja, SVT kommer att visa tävlingsbilder från de största OS-händelserna i alla ordinarie Sportnytt-sändningar under dagen (dessa sändningar går även att se efteråt i Play). Direkt efter dagens sista Sportnytt, 22.15, sänder vi varje dag magasinet ”Alla snackar Sotji” med reportage, intervjuer och analyser. André Pops är programledare och gästas av både SVT:s experter och olika sportprofiler.

OS i Sotji

Varför sänder inte SVT från OS som tidigare år?

OS är ett av de evenemang som SVT allra helst vill sända, och vi kämpar därför alltid hårt för att kunna göra det. Men de förhandlingar som gjordes inför OS 2014 och 2016 resulterade i att MTG fick sändningsrättigheterna. Vilka som kommer att sända OS 2018 är ännu inte klart. Vi kommer att göra vårt bästa för att få tillbaka rättigheterna.

Varför kunde SVT inte vinna rättighetsförhandlingarna, med tanke på att så många betalar tv-licens?

SVT vill såklart sända stora sportevenemang som OS men måste också ta hänsyn till det breda uppdrag som företaget har. Vi måste till exempel säkerställa att vi fortfarande har ett kvalitativt utbud av nyheter, kultur, barnprogram, drama, dokumentärer och fakta.

Hur kommer SVT:s nyhetsrapportering från OS att se ut?

SVT Sport kommer att ha två team med reportrar och fotografer på plats i Sotji. Dessutom kommer ett stort gäng reportrar, experter, redaktörer och programledare att jobba med OS-rapporteringen hemma i Sverige. Tillsammans kommer vi att jobba för att ge er bästa möjliga nyhetsbevakning både i våra tv-program, på texttv, svt.se och i sociala medier.

Kommer ni att göra intervjuer med de aktiva under OS?

Ja, vi kommer att göra vårt bästa för att lyckas med det, utifrån de förutsättningar som våra team på plats i Sotji jobbar efter. Begränsningarna beror på att SVT under detta OS inte är sändande tv-bolag.

Varför kan man inte se klipp från OS på SVT Play?

Eftersom SVT inte har tv-rättigheterna har vi inte heller rättigheter för att visa enskilda klipp med tävlingsbilder på SVT Play eller svt.se. Däremot kan man titta på Sportnytt-sändningar och det dagliga magasinet ”Alla snackar Sotji” via Play eller sajten.

Hur kan SVT ens nämna Sotji? Borde ni inte ta avstånd från OS och visa ert stöd för de som blir förtrycka i Ryssland?

Vårt uppdrag som public service-bolag gör att vi måste klara av att både kritisera och ifrågasätta Ryssland och IOK samtidigt som ska berätta om det som händer i tävlingarna. För oss är dessa båda delar lika viktiga och vi har inför OS gjort en rad uppmärksammade granskningar och reportage om Sotji-OS. Vi har också berättat om de svenska och internationella idrottarna och deras väg mot OS. Vi tror att det är det bästa sättet att agera som PS-bolag, att beskriva verkligheten ur så många aspekter som möjligt. Under tävlingarna är det av naturliga skäl mest fokus på det idrottsliga för oss, men vi kommer såklart uppmärksamma annat än tävlingarna.

Var hittar jag information om dagsprogram?

Programmet för hela OS hittar du här.

Kan man kontakta SVT Sport?

Ja, absolut! Du kan få svar på dina frågor SVT Sports Facebooksida eller via Twitter. Du kan även framföra dina synpunkter via mejl, svtsport@svt.se. Du kan också vända dig till Tittarservice eller SVT på Facebook och Twitter.

Kommer ni att ha medaljtabeller och statistik på sajten?

Ja, på vår sajt finns flera olika statistiksidor med medalj- och rekordtabeller samt OS-historik sport för sport.

Var hittar jag information om de svenska deltagarna?

Presentation av den svenska truppen finns här.

Var hittar jag information om de olika sporterna?

Information om alla sporter hittar du här.

Sänder SVT från Paralympics?

Ja, vi sänder mer än vi någonsin har gjort från Paralympics, som avgörs 7-16 mars. Vi kommer att sända direkt i tv och SVT Play varje dag och dessutom sammanfatta höjdpunkterna i ett dagligt magasin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji

Mer i ämnet