Niklas Edin och Fredrik Lindberg deppar. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tung svensk förlust i semifinalen

Uppdaterad
Publicerad

Lag Niklas Edin, som är regerande världsmästare, förlorade överraskande kvällens curlingsemifinal mot Storbritannien. Britterna vann med 6-5 efter stor dramatik.

Sverige ledde med 5-4 inför sista omgången. När Edin, med minimal marginal, misslyckades med att slå undan en brittisk sten med sin sista sten var den svenska mardrömmen på väg att bli ett faktum. Britterna drog behärskat in sin sista sten vilket gav 2-0 i omgången och 6-5 totalt.

– Det känns riktigt tråkigt. Jag sätter den 95 gånger av 100, säger en mycket besviken Edin till Viasat.

OS i Sotji curling

Sverige vann åtta av nio matcher i grundserien, bland annat 8-4 mot Storbritannien, och var storfavorit i kvällens semifinal. Det blågula spelet präglades dock av nervositet, och man hade inte riktigt marginalerna med sig. Sverige hade chansen att ta en trea i sjätte omgången, men det blev istället en brittisk etta efter en blågul miss.

– Det var ett felbeslut när vi inte hade 100 koll på isen, suckar Edin.

Efter att Edin ordnat 2-0 i nionde omgången hade Sverige trots allt chansen att få matchen till en extraomgång. I en sådan hade Sverige haft sista stenen och stor fördel. Det blev dock två brittiska poäng i tionde omgången och en mycket tung förlust för lag Niklas Edin.

– En av de tyngsta förluster jag varit med om. Vi var redo att bärga guldet här. Den här förlusten kommer killarna att bära med sig i år, kanske hela sina karriärer, säger förbundskapten Peja Lindholm enligt Sundsvalls Tidning.

Sverige får nu spela bronsmatch mot Kina medan Storbritannien ställs mot Kanada i finalen. Kanadensarna vann sin semifinal mot kineserna med 10-6. Bronsmatchen och finalen spelas på fredag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji curling

Mer i ämnet