Östberg: Ingen svensk medalj i VM

Publicerad

Ingen medalj för Sverige i fotbolls-VM – om man ska tro SVT:s expert Frida Östberg. Hon tippar här topp-tre i VM, och rankar dessutom lagen i Sveriges grupp.

Den 6 juni inleds damernas VM, som spelas i Kanada. Sverige tar sig vidare från gruppen, men räcker inte till hela vägen fram i turneringen. Det menar fotbollsexpert Frida Östberg, som inleder med att ranka Sveriges grupp.

Grupp D   1. USA

En av de största utmanarna till guldet, med svenska Tony Gustafsson som assisterande tränare. Individuella kvaliteter i alla lagdelar för att avgöra matcher både offensivt och defensivt, vältränade spelare med bra teknik och fart under fötterna. Deras främsta styrka är deras vinnarmentalitet men defensivt är de sårbara då de förlitar sig på att deras spelarna vinner de individuella duellerna. 

Fotbolls-VM 2015 Damer

Carli Lloyd ser mer vältränad ut än på länge och kommer vilja avgöra VM!

2. Sverige

Har haft stora problem de senaste matcherna med det defensiva arbetet och inte spelat ihop startelvan med den trygghet det innebär. Svenskornas styrka är omställningsspelet men i dagsläget behöver de få ordning på defensiven över hela banan och främst börja vinna närkampsspelet.

Sofia Jakobsson är spelaren som under våren visat bästa formen.

3. Australien

Bra utbildade fotbollsspelare med god teknik och hårt jobbande kollektiv. Främsta styrkan är deras omställningsspel men även fasta situationer. Däremot är de sårbara i backlinjen, främst mittbacksparet, som känns trögt.

Mest kända namnet är pilsnabba forwarden Lisa de Vanna.

4. Nigeria

Ett av de mest svår scoutade lag som haft en hel del turbulens kring det unga laget. Styrkan är deras individulla skicklighet med snabba, fysiska och tekniska spelare som är duktiga en mot en. Organisationen är deras svagare punkt. Har ett giftigt forwardspar som kommer vara en bra utmaning för alla backlinjer i VM.

Målfarliga Oshoala blev utvald till Afrikas bästa spelare 2014 och spelar till vardags i Liverpool.

Kuriosa: Vann silvret i F20 VM i Kanada 2014 där även lagets Asisat Oshoala blev turneringens bäste målskytt samt utsedd till bästa spelare.

Östbergs tips – de tar medalj i VM:

1. Tyskland

Ett samspelt kollektiv som arbetar hårt över hela banan och bär med sig en stark vinnarmentalitet. De välutbildade spelarna levererar bra teknik, fart och målsinne. Frågan är vem som ska ersätta landslagets mittback Wensing som missar VM på grund av brutet vadben under Algarve cup.

2. USA

se motiveirng ovan.

3. Frankrike

Absolut en guldkandidat som har kvaliter att slå allt motstånd om de är på rätt humör. De spelar en teknisk, kvick fotboll med bra passningsspel. Framåt har Le Somer varit helt fantastisk under året och kommer förhoppningsvis bjuda på stor underhållning i VM. Deras svaghet ligger mentalt att de vissa dagar inte är beredd att göra jobbet som krävs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM 2015 Damer

Mer i ämnet