Sara Algotsson Ostholt och Sverige hoppar för en OS-plats. Foto: Bildbyrån

Bäddat för svensk framgång

Uppdaterad
Publicerad

Sista anhalten i EM i Fälttävlan och nu ska det avgöras. Efter dressyren och terrängritten ligger Sverige på femte plats inför den avslutande banhoppningen, och har en god chans på en OS-plats. ”Jag tror de klarar det”, säger SVT Sports expert Gunilla Fredriksson.

Gårdagens terrängritt började dramatiskt för Sverige. Johan Lundin, som var först ut av svenskarna, föll av hästen och det satte de övriga svenska ryttarna under press, som därmed var tvungna att fullfölja sina rundor. Och de stod pall för trycket och tog upp Sverige på en femteplats, med vittring på en kvalificering till OS.

– De visade att de klarar pressen och hur metalt starka de är, det kommer behövas i dag igen, säger SVT Sports expert Gunilla Fredriksson.

”Det krävs nollor”

Och idag fortsätter det pressade läget, det gäller att ta en av de två kvarvarande platserna till OS. Sveriges femteplats innebär att de i nuläget har en plats men då gäller det att hålla ner antalet fel i dagens banhoppninig.

– Det krävs nollor i dag, men Sverige har många rutinerade ryttare som är vana vid press. De andra nationerna är mer orutinerade än Sverige, men det är lättare att jaga än att bli jagad å andra sidan, säger Fredriksson.

– Men jag tror att de klarar det.

Pressen lättade efter besiktingen

Läget blev lite bättre för Sverige redan innan hästarna kommit ut på banan. Spanien, som också jagar en OS-plats och jagar Sverige, fick inte igenom en häst efter veterinärbesiktningen. Hästen Mirla med ryttaren Albert Hermoso Farras klarade inte besiktningen och tvingas lämna återbud.

Det innebär att Sveriges marginal till Spanien ökar inför banhoppnngen, från ett nedslags skillnad till nio. Det betyder att pressen på de svenska ryttarna minskar en aning.

Se den spännande upplösningen i SVT2 och i Play med start 12:25-14:00 samt 15:00-16:50. Startlistor och annan information hittar du här.

Läget inför söndags avgörande

10:15 Hästbesiktning (svensk tid)

Alla hästar som fullföljt terrängbanan besiktigas på morgonen innan de får klartecken att starta i banhoppningen.

12:30 Banhoppning (svensk tid)

I banhoppningen startar ryttarna i omvänd ordning från resultatet efter terrängen. Nedslag eller vägran straffas med 4 fel som läggs till resultatet.

Straffpoäng banhoppning:

Rivning: 4 fel

Vägran första gången: 4 fel

Vägran andra gången: uteslutning

Tidsfel: 1 fel per påbörjad sekund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.