Foto: TT Nyhetsbyrån

Allt ljus på Baryard – fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Efter maskeradhoppningen i underkläder i Göteborg 1996 visste hela ridsport-Sverige vem hon var. 18 år senare är det mesta av strålkastarljuset fortfarande riktat på Malin Baryard Johnsson. Just den här helgen är hoppstjärnan mer i fokus än vanligt.

– Så länge jag håller på kommer jag nog att vara ansiktet utåt, säger 39-åringen till SVT Sport.

I december i fjol blev det klart att Malin Baryard Johnsson gick in som sportchef för Sweden International Horse Show.

Evenemanget drog i gång med fälttävlan i går, och i dag väntar den första internationella hoppklassen – och Malin Baryard Johnssons första riktiga tävling under helgen.

Sweden International Horse Show

Att kombinera rollen som sportchef med att tävla flera klasser, har fungerat fint hittills.

– Jag är ganska van att ha mycket att göra på svenska tävlingar. Det passar mig, säger Baryard Johnsson till SVT Sport.

”Bra på att koppla från och stänga av”

– Jag är bra på att koppla från och stänga av och trycka på de olika knapparna, vilken roll det än är jag har, fortsätter hon.

Sportsligt slog hon igenom internationellt när hon kom sjua i världscupfinalen 1996. Men det var den uppmärksammade ritten i underkläder i Göteborg samma år som gjorde henne till Sverige-kändis.

Med dubbla roller under Sweden International Horse Show är uppmärksamheten kring stjärnan större än vanligt – 18 år efter den uppmärksamheten maskeradhoppningen är Malin Baryard Johnsson fortfarande det främsta ansiktet utåt för svensk ridsport.

– Jag har ju varit det tidigare också. Det känns bra, framför allt känns det väldigt bra att vi har lyckats med det här, säger Baryard Johnsson.

Du sa för ett par år sedan att det behövde komma fram en ny Malin Baryard i rampljuset. Har den personen inte kommit än eftersom du står här?

”Så länge jag håller på kommer jag nog vara ansiktet utåt”

– Jo, vi har ju flera stycken. Vi har ju framför allt Rolf-Göran. Nu är inte han här, så då får jag vara ansiktet utåt. Men så länge jag håller på kommer jag nog att vara ansiktet utåt.

Den internationella hoppningen drar igång med två klasser i kväll. Sportchef Baryard Johnsson har lockat ett starkt startfält till Friends.

-  Alla har chans, så pass bra startfält är det. Vi är 18 stycken och alla 18 har möjlighet att vinna.

Med sig till Friends har hon Corporal och Tornesch. Med Corporal slutade Baryard Johnsson åtta i eftermiddagens 1.40-hoppning.

”Tornesch kommer älska det”

Tornesch startar i kvällens 1.45-hoppning, tävlingarna sänds i SVT Play från 19.00.

– Tornesch är väldigt rutinerad och tycker om en högljudd publik. Han kommer älska det, det är jag säker på.

Vad har du för målsättning under helgen?

– Att göra allt så bra det bara går och sen hoppas att man är lite bättre än alla andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden International Horse Show

Mer i ämnet