EM-guld till Nederländerna efter rafflade avgörande

Uppdaterad
Publicerad

En runda utan nedslag skulle innebära EM-guld till Nederländera. Då levererade Jur Vrieling just det – men drog på sig ett tidsfel. Resultatet blev ett rafflande avgörande – och Nederländernas fjärde lagguld. ”Drömmen har blivit sann igen”, säger Maikel van der Vleuten till SVT Sport.

Inför den sista hoppningen idag ledde Frankrike före Nederländerna och hemmahoppet Tyskland.

Som så många gånger tidigare blev det en dramatiskt sista omgång i lagfinalen.

När turen kom till Jur Vrieling hade han chans att rida hem guldet. Allt holländaren behövde göra var att rida felfritt. Det gjorde han också. Men det säkra före det osäkra straffade sig i form av ett tidsfel – och en chans för Tyskland att uppgradera silvret från EM 2013 till ett guld.

Lagets siste ryttare Daniel Deusser hade allt i egna händer inför hemmpubliken på den mäktiga arenan i Aachen. Men alla bommar ville inte ligga kvar – ett nedslag och Tyskland fick nöja sig med silvret igen.

Frankrike som sett så säkra ut genom hela tävlingen lyckades inte hålla ihop det. Efter bland annat nio fel av jermo Hurel halkade laget ner till femteplats. Istället knep Schweiz, utan världstrean Steve Guerdati laget, bronset.

Sverige slutade på niondeplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.