Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

FEI väntas skärpa flera regler – välkomnas av Peder Fredricson

Uppdaterad
Publicerad

Ridsporten fick skarp kritik under OS i Tokyo efter flera uppmärksammade incidenter – där ett av fallen slutade med att en häst fick avlivas.

Nu väntas det internationella ridsportförbundet, FEI, skärpa flera regler kring hästarnas välfärd. Ett besked som välkomnas av Peder Fredricson.

– Jag är egentligen positiv till alla regler som är för hästarnas bästa, säger hoppstjärnan till SVT Sport.

Det var framför allt tre incidenter som hamnade i fokus under OS i Tokyo sommaren 2021.

Värst var exemplet med fälttävlanshästen Jet Set. Under terrängritten skadade valacken sitt högra bakben så allvarligt att han fick avlivas.

I modern femkamp, där de tävlande får 20 minuter på sig att bekanta sig med den häst de tilldelats, försökte tyskan Annika Schleu få sin häst Saint Boy att lyda genom upprepade spörapp och hårda sparkar med sporrarna. Tyske landslagstränaren Kim Raisner bestraffade hästen med slag och fick lämna OS. 

”Tacka sjutton för att man blir upprörd”

Dessa händelser ledde till en debatt där hästarnas välfärd ifrågasattes, och en del kritiker menade att ridsport borde förbjudas på OS.

– Det är väldigt lätt att förstå det om man tänker att det finns människor som kanske inte ser på ridsport till vardags, och så sätter de sig ned för att titta på fantastiska OS – och så får man mötas av sådana bilder. Tacka sjutton för att man blir upprörd, säger Göran Dalin, ordförande i Hästvälfärdsrådet på Svenska Ridsportförbundet.

Nu agerar det internationella ridsportförbundet. En nyinsatt hästvälfärdskommission har tagit fram sex rekommendationer som ska sätta hästens bästa i fokus. I helgen kommer dessa stå i centrum under FEI:s årsmöte i Kapstaden, och ett eventuellt införande kan ske tidigast i januari 2024.

En rekommendation är att ta bort kravet på kandar, ett tvådelat bett, och sporrar i internationell Grand Prix-dressyr.

För hoppryttarna har det sedan länge varit frivilligt med sporrar.

– Jag har flera hästar som är alldeles för känsliga för sporrar, så för mig är det en självklarhet att det inte ska vara obligatoriskt, säger hoppryttaren Malin Baryard Johnsson.

En annan rekommendation handlar om att jury eller domare, i alla discipliner, omedelbart ska kunna avbryta en pågående ritt som strider mot hästvälfärden. Då kan ekipaget diskvalificeras utan möjlighet till överklagan.

Fortsatte tävla trots kraftigt näsblod

Ett tydligt exempel är det som hände med Kilkenny under OS i Tokyo. Hästen drabbades av kraftigt näsblod, trots det avbröt varken den irländske ryttaren Cian O’Connor eller juryn rundan, och hästen fullföljde med bröstet täckt av blod. 

– Det är därför domare finns där, de finns på framridningen för att se till att allt går rätt till och det är ju minst lika viktigt inne på banan. Så jag tycker det är helt rätt att man ska kunna blåsa av någonting som inte står rätt till, säger Baryard Johnsson.

– Ju bättre hästarna mår, desto bättre presterar dem. För mig går hästvälfärd och den sporten vi gör hand i hand, säger Peder Fredricson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.