SVT Sport sänder Göteborgs Horse Show. Foto: TT Nyhetsbyrån

Allt inför Göteborg Horse Show

Uppdaterad
Publicerad

SVT storsatsar på Göteborg Horse Show och sänder direkt från Scandinavium i SVT Play och sammandrag i SVT1/SVT2 fredag och lördag. Söndagens VC-hoppning direktsänds i SVT1. I år tävlar ryttare från 18 nationer om drygt fem miljoner kronor i prispengar.

I näst sista deltävlingen innan Lyon ska det nu avgöras vilka som kvalar in till världscupfinalen i Frankrike i april. De två viktiga världscuptävlingarna i dressyr och hoppning avgörs bland alla tävlingar för ponny, junior och young riders.

– Göteborg är speciellt. Här vill alla tävla. Publiken, arenan, hela arrangemanget är perfekt, säger Ludger Beerbaum, som är en av världens bästa ryttare.

Göteborg Horse Show

När det gäller dressyren kan publiken se fram emot holländska toppryttaren, världssexan Hans Peter Minderhoud. Edward Gaal, som ligger tvåa efter Tinne Wilhelmsson Silfvén i den västeuropeiska ligan, finns på plats men kommer inte till start. Hans häst är sjuk, avhoppet innebär att det blir 13 ekipage i dressyren istället för 14.

Sju svenska dressyrryttare

Från Sverige kommer följande ryttare att delta: Paulinda Friberg, Patrik Kittel, Malin Hamilton, Kristian von Krusenstierna, Sofie Lexner, Juliette Ramel och Caroline Darcourt.

Tinne Wilhelmsen Silfvén, som leder ligan på förkrossande 74 poäng, är kvar i Florida och tränar. Hon behöver inte fler världscuppoäng.

Malin Hamilton är bästa svensk i jagande position i nuläget för en finalplats. Hamilton ligger på 14:e plats med 21 poäng. I dag krävs mer än 35 poäng för att få tävla i Lyon. Totalt tävlar sju svenskar i dressyren.

– Patrik Kittel på Toy Story är svenskfavorit. Han vann världscupen här i Göteborg 2012, säger Bo Jenå, svensk förbundskapten. Men det finns fler bakom honom som kan göra bra resultat. Paulinda Friberg är världscupdebutant. Hon har inte gjort så många internationella starter men hennes häst, Di Lapponia T, har väldigt stor potential. Dessutom är Paulinda väldigt ambitiös. Ett ekipage för framtiden.

– Jag såg Louise Nathhorst vinna världscupen i Scandinavium 1998 och tänkte, att där vill jag också vara, säger Paulinda Friberg. Nu är vi där och jag är så himla glad över min fina häst. För nio månader sen gjorde vi vår nationella debut, för sju månader sen vår första internationella start och nu blir det världscuppremiär, rätt snabbt galopperat va, säger hon stolt.

Fem av världens tio främsta

Hoppningen har lockat fler av världsstjärnorna till Göteborg. Fem av de tio bästa ryttarna på hoppningens världscupranking kommer till Scandinavium. Det blir en tuff kamp om de sista poängen innan världscupfinalen i april i Lyon. De 18 bästa kvalificerar sig till finalen.

Segraren från senaste världscupomgången i Bordeaux, Marcus Ehning, Tyskland, är en av alla världsstjärnor som styr mot Göteborg. Marcus är tvåa på världscuprankingen och har redan säkrat en finalplats. Men den tyske hoppryttaren gillar att rida i Scandinavium och tar ofta hem topplaceringar här. Förra året var han tvåa i Göteborg Trophy före landsmannen Ludger Beerbaum, som också kommer tillbaka i år.

Bland de 44 deltagarna finns också världscupfyran Pius Schwizer från Schweiz. Pius har tävlat bra senaste tiden med två pallplatser på de två senaste världcupdeltävlingarna. Blir det en tredje här?

Edwina Tops-Alexander, Australien, Kevin Staut, Frankrike, Luciana Diniz, Portugal och Maikel van der Vleuten, Holland, är andra toppnamn som lär ge de svenska ryttarna en tuff match i de stora klasserna.

Sverige har sex platser i söndagens världscuphoppning. Med ytterligare åtta svenskar på plats finns chans för fler att kvala in via fredagens kvalklass.

– Flera av de svenska ryttarna har bara med sig en häst, vilket har givit plats för fler starter i kringklasserna. Som arrangör är det kul att hjälpa svenska förbundskaptenen att få en tidig värdemätare inför säsongen, menar Tomas Torgersen.

Svenska ryttare är: Emma Emanuelsson, Douglas Lindelöw, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann, Johan Lundh, Linda Heed, Niklas Jonsson, Helena Persson, Niklas Arvidsson, Robin Ingvarsson, Nicole Persson och Jenny Johansson.

Sändningstider

Fredag 28/2

Dressyr världscupen 14.05-15.45 i SVT Play

Sammandrag 17.00-17.55 i SVT 1

Lördag 29/2

Young Rider final 09.00-10.00 SVT Play

Sammandrag ”Young rider” i  Vinterstudion 15.45-16.35 SVT 1

Dressyr, världskupfinalen kür 17.00-19.15 SVT Play

Sammandrag dressyr, finalküren 21.45-22.45 SVT 2

Göteborg Trophy, hoppning 21.05-22.50 SVT Play

Söndag 1/3

Världscuphoppning LIVE i Vinterstudion 15.00-17.00 SVT 1

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg Horse Show

Mer i ämnet