Henrik von Eckermann enda svenska deltagare i årets VC-final. Foto: Bildbyrån

Så avgörs VC-finalerna i hoppning och dressyr

Uppdaterad
Publicerad

Hur höga är hindren? Hur beräknas poängen? Hur avgörs küren? Läs det här och du får full koll inför helgens VC-avgörande, som sänds direkt i SVT.

Världscupfinalen rids över fyra dagar i tre finalomgångar. Ryttarna tar inte med sig poäng från säsongens världscupkval utan alla startar på noll fel.

Finalomgång 1

En tidshoppning med hinder på 1,50 meter, snabbaste ekipaget vinner klassen. Varje nedslag ger dock ett tidstillägg på fyra sekunder/nedslag. Klassegraren får ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången, dvs 39 poäng. Tvåan får två poäng mindre än segraren och trean tre poäng mindre osv i fallande skala nedåt.

Finalomgång 2

En 1,60-hoppning med grundomgång och omhoppning.

Ryttare som är utesluten eller har utgått i den första finalomgången får inte tävla vidare i den här klassen. Precis som i den första finalomgången genererar resultatet i klassen poäng. Poängberäkningen går till precis som i den första finalen, dvs segraren får ett poäng mer än antal startande, tvåan får två poäng mindre än segraren osv.

Poäng omvandlas till fel inför avgörandet

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i stigande skala.

Finalomgång 3

En 1,60-hoppning, som består av två rundor över en Grand Prix-bana. 30 ryttare får starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan får endast 20 ryttare och de som är felfria i runda 1 starta.

Vinnare av VC-finalen är den ryttare som har minst antal fel totalt sett efter samtliga finalhoppningar.

Start- och resultatlistor, hoppning (extern länk)

Världscupfinalen i dressyr

Dressyrfinalen avgörs över två dagar och består av en Grand Prix-klass och en Grand Prix Kür. 18 ryttare får starta i den inledande obligatoriska Grand Prix-klassen. Alla 18 går också vidare till küren och gör där upp om den totala världscupsegern förutsatt att ekipaget når över 58 procent.

I küren startar alla ryttare om på noll. Den totala världscupsegern går till den ryttare som fått högst procent, domarpoäng på sitt kürprogram.

Finalen inleds torsdag kväll svensk tid med det obligatoriska Grand Prix programmet och avgörs utan svenskt deltagande.

SVT sänder avgörandet i världscupfinalen i dressyr: Küren, det fria programmet till musik, på lördag kväll med start 21.00.

Start- och resultatlistor, dressyr (extern länk)

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så ser du VC-finalerna i SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.