Henrik von Eckermann och Mary Lou. Foto: TT Nyhetsbyrån

Von Eckermann sexa efter rivning

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann ligger på en delad sjätteplats i världscupfinalen efter en rivning i grundomgången.

– Ett ner är alltid tradigt men det kunde slutat sämre, Mary Lou hoppade fantastiskt, säger han till SVT Sport.

Det var en händelserik andra omgång av världscupfinalen i Omaha där bara sex ekipage var felfria i grundomgången med hinder på 1,60-höjd. Mer än halva startfältet hade hoppat innan trefaldiga världscupvinnaren Marcus Ehning satte kvällens första nolla med Pret a Tout. 

Henrik von Eckermann och Mary Lou gick ut näst sist efter en andra plats i den inledande tidshoppningen. Henrik och Mary Lou började väldigt övertygande men efter det fjärde hindret snubblade hon till i landningen med bara några meter kvar till hinder fem, en stor oxer.

– På något sätt kommer hon över den oxern vilket var ett mirakel i sig. Många hästar hade aldrig ens försökt att hoppa den oxern, säger von Eckermann till SVT Sport.

Efter snubblingen och kämpainsatsen över oxern tappade Henrik och Mary Lou både lugnet och rytmen lite grann.

–  Det blev lite jäktat allting och jag fick trycka på i trekombinationen eftersom hon blev väldigt försiktig där, berättar Henrik som sedan fick ett nedslag på oxern efter kombinationen.

Det svenska ekipaget avslutade sedan rundan starkt och stannade på fyra fel.

– Hon kämpar på jättebra och med den rutinen hon har så gör hon en fantastisk insats, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Delad sexa med sikte på pallen 

Henrik slutade på en 15:e plats i finalomgång två och ligger på en delad sjätteplats inför avgörandet på söndag.  

– Jag är den sista som ger upp någonting. Jag är nummer sex, har åtta fel och till plats två är det ett nedslag.  

På söndag väntar två finalomgångar och sista dagen har en tradition av att kasta om i resultatlistan med spänning in i det sista. Henrik tror sig få svårt att rå på segern men ger inte upp jakten på en pallplats. 

– Min häst har visat att hon bara blir bättre och bättre. Så det är ingenting jag ger upp alls, att jag kanske inte kan vinna är en sak men en pallplats skulle för mig vara mer än godkänt.

Ward kopplat greppet

Mclain Ward har kopplat ett grepp om finalen med två inledande segrar. Ward och HH Azur var överlägset snabbast bland de sex ekipagen i omhoppningen och vann före Gregory Wathelet, Belgien och Romain Duguet, Schweiz.

Titelförsvarande Steve Guerdat som låg på tredje plats inför kvällen hade precis som Henrik en rivning i grundomgången och tappade till sjätteplats i totalen. 

Fullständig resultatlista finalomgång två.

Werth mot dressyrtitel

Hoppfinalisterna har vilodag under lördagen och finalen återupptas på söndag. I kväll koras däremot årets världscupsegare i dressyr. Tyska världsettan Isabell Werth är storfavorit till segern efter en fantastisk säsong. Werth vann också den inledande Grand Prix-klassen i Omaha.

Världscupfinal i dressyr klockan 21.00 i SVT1, SVT Play och svtsport.se

FEI World Cup Final, ställning efter 2 omg:

1) McLain Ward, USA 0 fel 

2) Gregory Wathelet, Belgien 3 

3) Romain Duguet, Schweiz 4 

4) Martin Fuchs, Schweiz 5 

5) Guido Klatte jun, Tyskland 7 

6) Henrik von Eckermann, Sverige 8 fel 

6) Steve Guerdat, Schweiz 8

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.