Roboten hjälper Victor mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

Victor Sjöqvist, 38, har haft en minst sagt varierad idrottskarriär. Från lovande mittfältare i fotboll till innebandy i div 3 och landsvägscykel. Och nu debuterar i landslaget i parapingis vid EM i danska Vejle.

– Efter jag slutade med innebandyn och paracykel kände jag att det var nåt viktigt jag saknade i livet. Och till slut blev det pingis. Jag älskar tävlingsmomentet men i början, i dom första matcherna, var jag otroligt nervös. Jag gömde racketen under bordet för att inte motståndaren skulle se hur jag skakade. Det är en obehaglig känsla men ändå underbar, säger Victor Sjöqvist till Svt Sport.

Snabba händer

Vi träffade honom redan för 15 år sen. I ett reportage i Sportspegeln berättade vi om hans karriär som innebandymålvakt. Han spelade i Habo (strax norr om Jönköping) och laget var då i division 3. Trots att Victor var förlamad (en traktorolycka när han var 15 år) hade han spelat till sig en ordinarie plats i laget. Han kompenserade sin begränsade rörlighet med snabba händer och reflexer.

Paralympics

– Lagidrott var min stora passion på den tiden. Jag spelade mycket fotboll och efter olyckan ville jag inte släppa kontakten med idrotten. Jag hade så många kompisar där.

Han blev sen tränare i klubben och förde så småningom lagets herrjuniorer till SM-guld.

Pingis på fritis

Efter det blev det en hel del cykling och han genomförde bland annat flera Vättternrundor som den förste i en paracykel.

Under alla år har han jobbat som fritidsledare där det blivit en hel del pingisspelare. Och han insåg att han hade fallenhet för sporten.

– Så när jag ville börja satsa på idrotten igen blev det naturligt med pingis. Men den tjurighet som jag har inneboende får man inte utlopp för i pingis så mycket. Det är mer finlir, haha!. Fast det är klart...i det stora hela har jag klart nytta av min envishet. När det gäller att ordna allt runt omkring för att klara av en satsning. Det krävs en hel del planerande när man har fru och barn, säger Victor Sjöqvist.

Han har byggt en egen träningsanläggning hemma i garaget. Motståndare är en robot som ger nödvändig extraträning.

– Den är oerhört viktig för mig. När jag nattat min dotter kan jag gå ut och träna en timme eller två. Och jag blir aldrig så svettig och trött som när jag kör här.

Rio är målet

I morgon börjar EM i danska Vejle. Victor Sjöqvist bildar landslaget i klass 3 (rullstorl) tillsammans med Alexander Öhgren.

– Jag tror vi kan göra ett bra EM. Inte minst i lagtävlingen. Vi är starka tillsammans i dubbel.

Victor Sjöqvists stora dröm är att nå Paralympiska spelen i Rio nästa år.

– Jag hoppas och tror att jag klarar det. Det vore helt fantastiskt. Men jag behöver hoppa upp ett par snäpp på världsrankingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet