Saltin om Norges publicering: Meningslös

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen offentliggjorde Norge tidigare aktivas blodvärden för att rentvås från misstankar om dopning på 90-talet. Nu dömer internationella skidförbundets tidigare antidopningsanvarige Bengt Saltin ut publiceringen.

-Det är meningslösa tal som de presenterade. Det är ju inte mellan tävlingssäsongerna som man vill veta utan under tävlingssäsong, säger Bengt Saltin till SVT Sport.

Saltin menar att det norska förbundet skapat ännu fler frågetecken med sitt agerande.

-Vi fick inte heller reda på något från det år som var troligtvis värst, VM i Thunder bay 1995. Jag kan inte se någon förklaring till varför man utelämnar det som är av intresse, säger Saltin.

Höga blodvärden inom längdskidor

På onsdagens presskonferens kallade Norges skidförbunds ordförande Erik Röste den senaste tidens debatt för ”En storm i ett vattenglas”. Med publiceringen av blodvärden från 90-talet hoppades förbundet att sätta punkt för efterdyningarna av Uppdrag gransknings program ”Blodracet”.

För legendaren Björn Dählie redovisades en rad jämna, normala blodvärden tagna mellan 1996 och 1998. Men från VM 1995 offentliggjordes inga siffror – just det mästerskap som professor Bengt Saltin sagt att alla medaljörer haft onormalt höga blodvärden i och därmed antytt misstankar mot bland annat Björn Dählie.

Så här förklarade norska förbundets läkare Ola Rönsen i onsdagens Sportnytt varför man inte visat siffror från det aktuella mästerskapet:

-Vi har säkert värden från Thunder Bay också, men då måste vi gå tillbaka och titta på det. De är från en annan serie. Och frågan är om de är tagna under sådana omständigheter att de är jämförbara, sade Rönsen.

Norske läkaren dementerade även att Björn Dählie skulle haft onormalt höga värden i Thunder bay.

-Fis-delegater har bekräftat att Björn Dählie inte hade 17,5 i blodvärde i Thunder Bay, sade Rönsen.

”Ger mer frågetecken än hjälp”

Bengt Saltin har tidigare varit antidopningsanvarig för Internationella skidförbundet (Fis) och han ger inte mycket för Rönsens uttalande.

-Jag är inte mycket för att gå in på individuella skidåkare. Men det har ju cirkulerat andra värden från Fis-representanter, just från den tiden. Det som Norge gjorde i går ger mer frågetecken än hjälp, säger Saltin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höga blodvärden inom längdskidor

Mer i ämnet