Foto: TT Nyhetsbyrå

Sjöström fick sensationellt stryk

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström förlorade oväntat finalen på specialdistansen 100 m fjäril. Hon fick stryk av danskan Jeanette Ottesen med en hundradel. Danskan hade 56,51 mot Sjöströms 56,52.

Sjöström var efter direkt i starten och låg hela tiden efter. På slutet segade hon sig närmare centimeter för centimeter men lyckades inte passera danskan.

– Klart att man blir förbannad när man gör en massa misstag under ett viktigt lopp men nu får jag analysera det här. Det var tur att det var vid det här mästerskapet och inte vid ett VM eller OS, säger Sjöström efter prisutdelningen.

Sjöström pekar på att utgången med 26,7 på första 50 meterna var för långsam men hon trodde på seger ändå.

– Trodde väl ändå att jag skulle kunna trycka ifrån på slutet men konkurrenterna har lärt sig min taktik, säger Sjöström och erkänner att mästerskapet sugit energi.

Krafterna var slut hos Sjöström

– Det fanns inte krafter på slutet, medger hon.

Noterbart är att Sjöström hade sämsta reaktionstid i hela fältet. Bara i starten tappade hon 0,09 mot Ottesen.

Danskan Jeanette Ottesen kunde knappt tro att hon vunnit.

– Jag trodde inte att någon kunde slå Sarah. Jag saknar ord och kan inte förstå det själv. Det kanske sjunker in när jag kommer hem, säger Ottesen till SVT Sport.

Det blev alldeles tyst i arenan och en chockartad stämning infann sig hos svenskarna. Det här var ju ett av mästerskapets allra mest säkra guld som försvann. Direkt efter loppet undvek Sjöström mixedzone och gick raka vägen till prisutdelningen.

– Det finns inget som är säkert, så är idrotten men hon gjorde ett misstag att gå ut så långsamt som 26,7. Det utnyttjade Ottsen som är en jätteduktig simmare idag. Men det är tufft i ett mästerskap och Sarah har tagit fem medaljer. Det gäller att få till vilan för att orka med, säger hennes tränare Carl Jenner.

SVT:s expert chockad

– Det här var nästan chockerande på sitt sätt, inte att Ottesen skulle simma så här bra utan att Sarah inte simmade bättre. Jag har ju kaxat om ett nytt världsrekord men det är ju också tjusningen med idrott, säger SVT:s expert Hans Chrunak.

Världsrekordtiden är 55,98, som Dana Wollmer har från OS i London, och Sjöströms fem år gamla personrekord, vilket även är Europarekord, lyder på 56,06

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.