Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Vilma Bobeck och Rebecca Netzler fixar ett VM-silver. Foto: Sailing Energy

VM-silver till Sverige – trots olycklig simtur

Uppdaterad
Publicerad

Vilma Bobeck och Rebecca Netzler tog sig bokstavligt talat vatten över huvudet i sitt försök att försvara VM-guldet i OS-klassen 49erFX.

Trots den oplanerade simturen blev det ett VM-silver – och den svenska seglarduon lär bli att räkna med i Paris i sommar.

– Jag är väldigt stolt över oss den här veckan, säger Bobeck.

Det blev en hård fajt med den nederländska besättningen Odile van Aanholt och Annette Duetz om guldet. Till slut var det Bobeck och Netzler som fick ge sig, och van Aanholt/Duetz återerövrade därmed VM-titeln som de tog 2022 men blev av med till svenskorna i fjol.

– Det har varit många motgångar och mycket stolpe ut, men inte för en sekund ger vi upp utan vi stöttar varandra hela veckan och ger vårt allt. Sedan räckte det inte hela vägen till guld men efter dagen vi hade idag så är känslan att vi vunnit ett silver, säger Vilma Bobeck i ett pressmeddelande.

För Vilma Bobeck, 26, och Rebecca Netzler, 28, är silvret ändå ett nytt styrkebesked inför sommarens OS. Duon har nu tagit medalj i tre raka VM – silver, guld, silver – och blir en tydlig medaljkandidat i Paris, dit de redan är uttagna.

Kanske hade det blivit ett nytt VM-guld om det inte vore för en dramatisk avslutning på lördagens seglingar utanför kanarieön Lanzarotes kust. Efter två raka segrar slutade det elfte racet med att Netzler ramlade ur båten – och med det försvann alla möjligheter till en framskjuten placering.

"Tyvärr pushade vi lite mycket och jag slog i en våg och flög ur båten. Lyckligtvis skadade sig varken jag eller Vilma men det blev en redig simtur", säger Rebecca Netzler i ett uttalande på Instagram.

VM-bronset gick till Giorgia Bertuzzi och Jana Germani, Italien.

SE ÄVEN: Rebecca Netzler föll ur båten i jakten på VM-guld

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rebecca Netzler fick sig ett dopp i jakten på ett VM-guld. Foto: Svenska seglingsförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.