EM-guld för Sarah Sjöström

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström har tagit Sveriges första medalj vid kortbane-EM i Israel. Den svenska simstjärnan utklassade motståndet och vann guld på 50 meter fjäril på tiden 24,58. – Skönt, säger Sjöström efter loppet.

Tiden 24,58 är tangerat personbästa och nytt mästerskapsrekord. Segern innebär att den 22-åriga svenskan försvarade sitt EM-guld i kortbana från 2013 och tog karriärens 17:e guldmedalj i internationella mästerskap.

– Kändes väldigt bra, jag hade en bra känsla inför loppet. Jag blev väldigt överraskad när jag såg tiden, det fick inte så fort på försöken så det var skönt att det släppte nu under eftermiddagen, säger Sjöström till SVT Sport.

I drygt två år har Sjöström dominerat distansen och inte fått stryk sedan långbane-VM i Barcelona sommaren 2013. Bara Therese Alshammar har simmat snabbare i världen i kortbana (24,38).

Laddade i bastun

Efter förmiddagens försök kommenterade Sjöström att det varit svårt att hålla sig varm. Efter finalpasset berättade hon att hon fått ladda upp i bastun.

– Jag har aldrig varit i en så kall hall.

Uppenbarligen fungerade det bra.

– Det betyder jättemycket, jättekul. Många detaljer var rätt i simingen, det kändes bra i vändningen och även i målgång, säger hon.

Danskan Jeanette Ottesen slutade på andra plats på tiden 25,04.

– Jag har haft matförgiftning i dag så jag hade inte så mycket energi, det var en hård dag. Så jag är väldigt glad över en silvermedalj, säger Ottesen.

Final även på frisim

Under dagen tog sig 22-åringen också till final på 100 meter frisim. 25,06 var den näst snabbaste tiden i semifinalerna, bara Ranomi Kromowidjojo, Nederländerna, var snabbare.

– Jag försökte hålla tillbaka lite, jag hade ju fjärilsfinalen senare. Jag vet inte vad jag ska förvänta mig men jag vill vara med och slåss om medaljerna.

Så sänds fortsättningen av EM

Fredag 4 december

16.15-18.35 SVT1/Play

Lördag 5 december

16.15-18.15 SVT1/Play

Söndag 6 december

16.15-18.00 SVT1/Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.