Coleman och Johansson under Rio-OS. Foto: TT Nyhetsbyrån

Landslagsstjärnorna bröt mot SOK:s regler

Uppdaterad
Publicerad

Simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman – som stoppats från landslagsdeltagande – bröt mot SOK:s regler under OS och fick inte delta i avslutningsceremonin i Rio.

”Det handlar om uppträdandefrågor ”, säger SOK-chefen Peter Reinebo till SVT Sport.

I torsdags avslöjade Dagens Nyheter att VM-guldsimmaren Jennie Johansson och Michelle Coleman, som tagit VM-medalj, stoppats från landslagsdeltagande på obestämd tid.

Landslagsledningen ville dock inte uppge varför simmarna hade stoppats.

TT avslöjade på fredagen att duon av disciplinära skäl stängdes av från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

”Ledsen och arg”

Verksamhetschefen Peter Reinebo, svensk truppchef i Rio, bekräftar TT:s uppgifter.

– Jag tycker det är tråkigt och dåligt. Det var en serie med händelser av händelser. Jag vill inte gå in exakt på vad det handlade om, säger han till SVT Sport.

I vanliga fall kan aktiva få stanna kvar i landet och staden och komma tillbaka till OS-byn efter sitt tävlande. Men då måste man följa de spelregler som Sveriges olympiska kommitté har bestämt.

– Det handlar om säkerhetsfrågor som att man vet var individerna är, vad de ska göra och det handlar om uppträdandefrågor i förhållande till det. Om spelreglerna inte följs fullt ut så blir det en konsekvens. Givetvis blir man ledsen och arg varje gång en aktiv inte respekterar det och provocerar det. Det skedde i det här fallet, säger Reinebo.

SOK kommer inte att bestraffa simmarna ytterligare.

Möte med förbundet

TT: Har ni tryckt på för att simlandslagets ledning skulle ta det här beslutet?

– Nej, det har vi inte men vi höll varandra underrättade under den här situationen. Landslagsledningen hade ju lämnat Rio, men fyra av deras aktiva var kvar. Jag kommunicerade med Ulrika (Sandmark, förbundskaptenen) som hade kommit hem till Sverige. Sedan när vi kom hem så hade vi ett möte med Henrik Forsberg (sportchefen), Ulrika och Bengt Jönsson (förre förbundschefen) och beskrev den här händelsekedjan, säger Reinebo.

Det är inte första gången som simförbundet tar till disciplinära åtgärder mot sina simmare. För två år sedan fick tre simmare – namn som förbundet höll hemliga – skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Detta sedan sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus som tillfaller simmarna.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark ville på fredagsmorgonen i samband med SM-starten i Stockholm inte uttala sig mer om deras beslut att stoppa simmarna från kortbane-VM i Kanada. Sportchefen Henrik Forsberg har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.