Foto: Bildbyrån

Simstjärnorna hyllar Guld-Jennie

Uppdaterad
Publicerad

Igår tog Jennie Johansson ett sensationellt VM-guld på 50 meter bröstsim i Kazan. Nu hyllas hon av de största. ”Vi tänkte, stämmer det här verkligen”, säger Anna-Karin Kammerling till SVT Sport.

Sverige plockade hem sex medaljer, varav tre guld, i VM i Kazan.

– Det var ett helt fantastiskt VM, som går till idrottshistorien. Har aldrig upplevt ett så bra mästerskap någon gång, säger Anna-Karin Kammerling, som tagit tre VM-medaljer, senast 2005.

Sim-VM 2015

– 100 procent utdelning på alla medaljchanser vi hade. Det var fantastiskt kul att följa, säger tidigare VM-guldmedaljören Lars Frölander.

Hyllar Jennie Johansson

Kammerling hyllar Sarah Sjöströms semifinal och final på 100 meter fjärilsim, där det blev världsrekord på båda. Men den stora överraskningen, det var Jennie Johansson.

– När vi satt och kommenterade hennes lopp kollade vi både en och två gånger på resultattavlan innan vi trodde det var sant. Vi tänkte, stämmer det här verkligen? Det var superhäftigt och ett enormt ögonblick att få vara med om, säger Kammerling.

– Att Jennie tog guld var det mest oväntade. Det ska mycket till för att ta de här medaljerna, säger Frölander.

”Kan vara med och fajtas högst upp i OS”

Nästa år väntar OS i Rio. Efter Jennie Johanssons oväntade VM-guld på 50 meter bröstsim tror nu Kammerling att hon kan vara med att slåss om medalj på OS-distansen 100 meter bröstsim.

– Jag tror att det betyder en hel del att hon har slagit de allra bästa tjejerna, hon vet att hon kan slå dem på hundra meter också. Hon simmar så bra tekniskt i bröstsimmet. Kan hon bara utvecklas och bli bättre i första delen av loppet och bibehålla styrkan kan hon absolut vara med och fajtas högst upp på OS i Rio, säger hon.

– Boost att få det i ryggsäcken när hon går in i OS-året. Det är bara positivt för henne, säger Frölander.

Alshammar: ”Gratulerar tjejerna personligen”

Även Therese Alshammar, som tagit åtta VM-medaljer genom åren, glädjs åt framgångarna i Kazan.

”Jag gratulerar tjejerna personligen”, skriver hon på sms.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-VM 2015

Mer i ämnet