Foto: TT Nyhetsbyrå

Sjöström följde upp med nytt världsrekord

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöström följde upp världsrekordet på 100 m fjäril med att även sätta världsrekord på 200 m fritt. Efter ett dramatiskt lopp tog hon kommandot på den sista längden och vann på 1.50,78.

Därmed utraderade hon italienskan Federica Pellegrinis, som var med i loppet men utan chans att utmana, rekord från 2009 med 39/100.

Sjöström var smått chockad efter sin mest galna timme som simmare.

VM i simning

– Jag trodde inte att jag skulle kunna simma så fort, men så säger jag alltid. Det var snabbt, sade hon lika snabbt till SVT Sport innan hon hastade iväg för att ladda för lagkappen.

Ungerskan Katinka Hosszu, som ledde loppet i 150 meter, försökte utmana Sjöström som VM-drottning men slutade tvåa på 1.51,18. En annan av förhandsnamnen i det på förhand väldigt ovissa loppet, holländskan Femke Heemskerk, tog bronset på 1.51,69.

Den tidigare världsrekordhållaren Pellegrini fick se sitt världsrekord bli slaget från bassängen. Hon slutade femma på 1.54,01.

Rekorden ger klirr i kassan

Sjöströms andra världsrekord inom loppet av drygt en timme ger henne också ordentlig klirr i kassan.

Internationella simförbundet Fina delar ut 15 000 dollar i bonus per världsrekord. Svenskan drog in motsvarande cirka 224 000 kronor på den timmen, samt 52 000 kronor per guld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i simning

Mer i ämnet