Sarah Sjöström har tagit tre VM-guld på långbana: 2009, 2013 och 2015. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Sjöström historisk efter uppvisningen

Uppdaterad
Publicerad

Världsrekordet och VM-guldet var inte allt.

Sarah Sjöström skrev även historia då hon blev tidernas bästa VM-svensk.

”Det känns väldigt kul. Jag hoppas det blir fler guld någon gång”, sade Sjöström efter sin makalösa uppvisning.

Sjöströms guld på 100 meter fjäril var hennes tredje i karriären.

Så många VM-guld har ingen annan svensk tagit i långbana. Hon passerade Therese Alshammar och Lars Frölander.

Sim-VM 2015

Ska hon bli tidernas största simmare behöver hon vinna ett par OS-guld också, som Gunnar Larsson (båda 1972) och Håkan Malmrot (båda 1920) gjort.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark tippar att Sjöström kommer att växa sig till tidernas bästa svenska simmare.

– Ja, det tror jag nog. Det känns stort det här. Hon är bara 21 år gammal, sade Sandmark.

Slår alla med häpnad

Den blågula supersimmaren slår alla med häpnad gång på gång.

Om Kazan långt, långt borta i Ryssland – drygt 80 mil öster om Moskva – tidigare mest varit känt för bandy och ishockey i svenska sportkretsar så är det nu även miljonstaden i Tatarstan där Sjöström stod för en sanslös uppvisning och bollade med sina motståndare.

Ett år före OS i Rio de Janeiro.

Efter världsrekordet i semifinalen i söndags var fokus nummer ett att fixa andra raka VM-guldet på distansen.

För tro inte att hon var oberörd trots att alla tog det som en självklarhet.

– Jag är jättelycklig att jag lyckades hålla nerverna i styr. Knäna var lite skakiga innan man skulle köra, en final är alltid svårare och det är lite mer känslor inför loppet.

”Känns overkligt”

Att hon grejade både guld och världsrekord – hon kapade söndagens tid med en tiondel till 55,64 – gjorde henne stolt. Och överraskad.

– Jag blev jätteförvånad. Jag är jätteglad att jag till och med lyckades simma snabbare än i går. Det känns overkligt. Jag kände i slutet av loppet att jag var riktigt trött, hade det varit två armtag till hade hon nästan kommit före mig, sade Sjöström.

Danskan Jeanette Ottesen blåste Sjöström på EM-guldet i fjol med en hundradel. Den här gången var Ottesen 1,41 sekunder bakom Sjöström på silverplats.

Trots att hon gav svenskan en riktig match i början av loppet. Men efter cirka 40 meter tog Sjöström över och resten av loppet blev rena uppvisningen.

Södertörnssimmaren har kapat fyra tiondelar på sitt personbästa under två dagar i Kazan.

Sex år efter sitt första VM-guld i Rom, då hon också slog världsrekord i både semifinal och final, gjorde hon om bedriften.

– Alla medaljer betyder jättemycket, men 100 meter fjärilsim betyder extra mycket. Där är jag alltid favorittippad när jag hoppar ned i vattnet, allavill och tror att jag kommer att vinna och det tror jag själv också. Det är en utmaning för mig, pressen jag lägger på mig själv, att lyckas hantera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sim-VM 2015

Mer i ämnet