Sjöströms sju guld nytt rekord

Uppdaterad
Publicerad

Sarah Sjöströms sju individuella guld vid kortbane-SM i helgen var rekord för en kvinnlig simmare.

Det tidigare rekordet på damsidan hade Louise Karlsson som vann sex guld under ett och samma SM för 22 år sedan.

Däremot är de sju gulden inte unikt i svensk simning. Tvåfaldige OS-guldvinnaren Gunnar Larsson sopade hem sju individuella guld vid SM i lång bana 1970.

Det är simstatistikern Christer Magnusson, som också sitter i Svenska simförbundets styrelse, som plockat fram siffrorna över vilka som vunnit flest individuella guld under ett och samma SM.

Sarah Sjöström vann guld på 50, 100, 200 och 400 meter fritt samt 50, 100 och 200 meter fjäril. Hon satte tre svenska rekord och noterade två världsårsbästa.

Dessutom vann hon även ett guld i lagkapp. Louise Karlsson tog sex guld vid kortbane-SM 1992.

Om drygt en vecka, den 3 december, startar kortbane-VM i Doha, Qatar. Sjöström har inte simmat mästerskapet sedan 2010 och saknar en individuell VM-medalj i kort bana.

Så här sade hon om känslan och tankarna inför VM:

– Det är väl som det alltid är inför mästerskap, väldigt mycket fram och tillbaka. Jag går väldigt mycket upp och ned i formen veckorna innan. Ena dagen känner jag mig bäst i världen, den andra så undrar jag om jag ens kommer att kvala till mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.