Anna Holmlund. Foto: Bildbyrån.

Gyllene läge för Anna Holmlund

Uppdaterad
Publicerad

Världscupledaren Anna Holmlund har gyllene läge och kan säkra totalcupen på damsidan, medan Victor Öhling Norberg behöver en perfekt helg för att klättra från andra till första plats i totalen. – Jag skulle värdera en seger otroligt högt, säger Holmlund till SVT Sport.

Två tävlingar återstår av säsongen och maximalt 200 poäng att köra in på fredag och lördag. Anna Holmlund har 108 poäng ner till jagande schweiziskan Fanny Smith. Men svenskan tänker inte på motståndet.

– Det gör jag inte. Jag tänker bara på att försöka vinna. Det är två race kvar och det ska bli kul att köra. Formen känns bra, säger hon.

Världscupen i skicross

Holmlund tog över världscupledningen i Åre och har sedan ytterligare en seger och en tredjeplats i Tegernsee, Tyskland. Hon vann världscupen 2011 men sedan följde några skadefyllda år med dubbla knäoperationer. I fjol tog hon ett OS-brons i Sotji. Nu är nästa framgång nära.

– Det hade jag inte trott inför säsongen. Bara att jag skulle försöka göra en bra säsong.

”Inte Annas favoritbana”

Förbundskaptenen Tommy Eliasson vittnar om en laddad Holmlund från sista träningen.

– Det är inte Annas favoritbana men hon åkte jäkligt bra på träningen. Hon är mer allround-åkare och kommer att prestera bra.

Victor Öhling Norberg, som vann världscupen förra året, är 92 poäng efter ledaren Jean Frederic Chapuis.

”Vön måste vinna båda tävlingar”

– Vön måste nästan vinna båda tävlingarna. Men det är inte över än. Det kan ändra sig fort, Chapuis kan åka ur i första rundan. Vön är i bra form och det är en teknisk bana, vilket passar honom. Så länge han har chansen kommer han att kriga.

– Vi här för att vinna cuperna på dam- och herrsidan och blir historiska. Sedan är vi tvåa i nationscupen med endast fem åkare. Schweiz har till exempel 14-15 stycken.

Men en totalseger i nationscupen verkar avlägsen.

– Frankrike leder och har åtta killar som presterar bra. Räknar man ihop alla poäng blir det jättestor skillnad.

Sändningstider

Lördag 14 mars

10.50-12.30 Skicross damer och herrar SVT Play

Poängutdelning skicross

Precis som i övriga Fis-grenar får de 30 bästa åkarna världscuppoäng. Så här fördelas poängen för toppåkarna:

100 poäng till vinnaren

80 poäng till tvåan

70 poäng till trean

60 poäng till fyran

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skicross

Mer i ämnet