Rullstolsinnebandy

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Rullstolsinnebandy

När: 26-27 januari

Var: Sporthall D samt Falukuriren Arena (final), Lugnet

Fakta: Rullstolsinnebandyns seriespel startade i Sverige 1997 med sex lag och Nacka HI stod som segrare. Första Riksmästerskapet för rullstolsinnebandy spelades 2004 och första Riksmästarna blev 3V HIF från Göteborg. Samma år kom även rullstolsinnebandyn med i Svenska Handikappidrottsförbundet. Senaste Riksmästarna är GRIF från Göteborg. Idag finns det omkring 100 spelare i Sverige.

Internationellt har det spelats landskamper sedan 2008 och Sverige anses idag vara den ledande nationen. Andra länder där sporten utvecklats bra är bl.a. i Tjeckien och Holland.

Hur går det till?

Reglerna skiljer sig inte mycket från innebandyförbundets för den stående innebandyn och man använder dem som bas. Man har omkring 20 tilläggsregler för att få spelet att fungera när man använder rullstol. Den främsta skillnaden är att man använder målvakt i rullstol och som får använda klubba. Sedan är det lite specialregler kring stolskontakt (motsvarande ståendes tackling), var gränsen för hög klubba går etc.

Spelas på samma plan och använder samma mål som den stående innebandyn. Skillnaden mot stående innebandy är inte stor och sporten är väldigt lätt att följa för dem som känner till innebandy. Den vanligaste frågan är hur man klarar av att både hålla i klubban och köra rullstolen samtidigt, men det är alltid innan de sett oss spela.

Håll koll på…

Nu är det första gången rullstolsinnebandyn ska spela ett svenskt mästerskap och landets bästa spelare kommer att delta, bl.a. förra säsongens poängligavinnare Roberth Isaksson från GRIF Invalidos och årets ledare av poängligan, Victor Johansson från Nacka HI.

Det blir sex lag (Nacka, Kalmar, Falun, Göteborg, Eskilstuna, Umeå) som gör upp om den historiska första SM-titeln och alla lagen är garanterat laddade då de sett fram emot ett SM i flera år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.