Velodrom – så funkar det

Uppdaterad
Publicerad

Guide med allt från fakta till favoriter

Cykel (velodrom)

När: 26-27 januari

Var: Velodromen i Falun , Främby hallar

Grenar/Discipliner: Individuellt tidslopp 1 km för herrar och 500 m för damer Poänglopp Elimineringslopp Individuellt förföljelselopp 4 km för herrar och 3 km för damer

Hur går det till: Individuellt tidslopp: Cyklisterna startar enskilt och kör sin distans själv på banan, snabbast tid vinner.

Poänglopp: Alla tävlande i respektive klass startar gemensamt, sedan är det spurtpris vart tionde varv där det delas ut poäng till de fyra första cyklisterna enligt schemat 5, 3, 2 och 1 poäng, det går även att skaffa sig 10 poäng genom att varva klungan, dvs försöka köra ifrån klungan med ett varv. Efter målgång så räknas poängen samman och flest poäng vinner, herrar kör 100 varv och damer kör 50 varv, dvs 10 respektive 5 spurter.

Elimineringslopp: Alla tävlande i respektive klass startar gemensamt och sedan är det spurt vartannat varv där sista cyklist över mållinjen plockas av banan tills det bara återstår en cyklist. Individuellt förföljelselopp: Cyklisterna möts i en duell två och två, man startar mittemot varandra på varsin långsida och startar samtidigt, sedan gäller det att få så bra tid som möjligt över distansen, herrar kör 4000 m och damer 3000 m. De två bästa tiderna går sedan till A-final för att göra upp om guld och silver medans tredje och fjärde tid gör upp om bronset i en B-final

Fakta: Bancykling härstammar från början från USA där man började bygga velodromer när det blev förbjudet att cykla på gatorna i slutet på 1800 talet, en liten rolig kuriosa är att NHL laget New York Rangers klassiska hemmaarena Madison Square Garden från början byggdes för bancykling. I Sverige har vi inte haft någon velodrom sedan 1920 talet då det fanns en på Kristinebergs IP i Stockholm, men nu finns det sedan ett par år tillbaka en velodrom i Falun. Velodromen i Falun är 190 meter lång och har kurvor som har 50 graders lutning, det gör den till en mycket teknisk Velodrom. Fullstora banor som används vid OS och VM tävlingar är 250 meter långa och har betydligt flackare kurvor.

Håll koll på: Felix Beckeman Europamästare i 4X. Fredrik Ericsson, tidigare proffscyklist och förbundskapten i MTB. Johan Landström med flera år i Sverigeeliten på landsväg. Marcus Ottosson, U23-cyklist som tävlat internationellt på bana.

Isabelle Söderberg, OS-cyklist på landsväg en av våra unga och lovande damer på landsvägssidan som deltagit även vid flera EM och VM. Jenny Rissveds, Europamästare på MTB junior, har flera pallplaceringar på världscuper och stora tävlingar i Europa, uttagen till topp- och talangprogrammet hos SOK.

Visste du att…

….Tour de France och OS-segraren 2012 Bradley Wiggins från Storbritannien tog OS-guld i bancykling vid OS i Peking 2008.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.