Daniel Davidsson var poängbäst för Piraterna mot Smederna. Foto: TT Nyhetsbyrån

Piraterna vann för Darcy Ward

Uppdaterad
Publicerad

För att hylla deras skadade stjärnförare Darcy Ward hade Piraterna bara vinst i sikte. Efter en stark laginsats blev det också så. Piraterna vann med 46–44 mot Smederna, men förlorade kampen om andra platsen i Elitserien till Indianerna och får nu möta Indianerna i semifinal.

Piraterna skulle bara vinna i kväll mot Smederna för hylla den skadade stjärnföraren Darcy Ward. Wards framtid är fortfarande oviss efter söndagens otäcka speedwaykrasch i Polen som resulterade i operation och spekulationer om en framtid i rullstol.

I väntan på besked fanns bara ett alternativ för Ward som ville att Piraterna skulle vinna kvällens match mot Smederna och knipa åt sig bonuspoängen och därmed andraplatsen i Elitserien.

– Darcy vill att vi ska fajtas och gå för den här platsen, han har pushat för den här andra platsen. Han vill att vi ska gå för SM-guldet, med distans till händelsen går det över till att vi gör det här för Darcys skull, sa Piraternas lagledare Stefan Andersson till C More före matchen.

Vinst blev det – men bonuspoängen fick Smederna ta med sig hem.

Det var en jämn match där Piraterna och Smederna följdes åt. Piraterna startade även utan toppföraren Chris Holder, som finns vid Wards sida på sjukhuset. Hemmalaget försökte visa vägen redan i det andra heatet när laget körde in matchens första femetta signerad bröderna Davidsson men redan i det sjätte heatet var Smederna i kapp (18–18).

I det elfte heatet var återigen Daniel och Jonas Davidsson i farten och körde in Piraternas andra femetta vilket gjorde att Fredrik Engman och Piotr Pawlicki endast behövde köra in tre poäng för att säkra segern i det följande heatet. Sagt och gjort. Matchen slutade 46–44. 

Ny krasch skakade

I det sjätte heatet försökte Piraternas Adrian Miedzinski köra in i banan men fick släpp på bakhjulet snurrade runt. Kenni Larsen, som låg tätt bakom, hade ingenstans att ta vägen och körde rakt in i Miedzinskis framhjul och kraschade. Otäcka scener utspelade sig då båda förarna blev liggande. Miedzinski kunde efter en kort stund ställa sig och själv ta sig av banan men Kenni Larsen fick föras iväg i ambulans med en befarad hjärnskakning, men behövde inte uppsöka sjukhus akut.   

Semifinalerna klara

Vetlanda åkte på sin första hemmaförlust för säsongen. Efter en jämn match var det Dackarna som till slut drog det längsta strået och vann smålandsderbyt med 47-43 (90-90 totalt). Resultatet krävde ett skiljeheat om bonuspoängen. Väl där var Emil Sayfutdinov starkast och vann framför Dackarnas Joonas Kylmäkorpi.

Indianerna vann övertygande mot Lejonen med 66–24 och kom då tvåa i serien efter segrande Vetlanda.

Kvällens resultat bäddade för att seriesegraren Vetlanda kunde välja mellan Piraterna och Dackarna i kommande semifinal. Trots kvällens förlust mot just Dackarna valde Vetlanda Dackarna och väljer att börja borta.

– Vi vill få hit mycket folk och få en bra stämning. Vi har positiv statistik mot Piraterna men väljer Dackarna, säger Mikael Wirebrand, sportchef i Vetlanda till C More.

Därmed får Indianerna möta Piraterna, och väljer att börja i Motala. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.