Bilden är en arkivbild och har inget med artikeln att göra. Foto: Bilden är en arkivbild och har inget med artikeln att göra.

Stort bråk skakar simlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Det stormar kring det svenska Simförbundet dagarna före årets sista mästerskap – VM i Doha, Qatar. Tre svenska landslagssimmare varnades skriftligen i september efter EM-succén i Berlin.

– Jag kan bekräfta detta, vi har skriftligen varnat tre simmare men vi kommenterar inte vilka det är och inte heller vad det gäller, säger Simförbundets sportchef Henrik Forsberg till SVT Sport.

Enligt vad SVT Sport erfar är de tre simmarna alla medaljörer från EM i Berlin. Bråket ska enligt uppgifter till SVT Sport handla om bland annat om exponeringen av sponsorer på landslagskläderna.

– Uppseendeväckande och självklart är det här ett jätteproblem för topp-presterande världsstjärnor dagarna före ett stort mästerskap, säger SVT Sports simexpert Hans Chrunak.

”Skett vid upprepade tillfällen”

Simförbundet har ett stort dokument kallat ”Spelregler för landslaget” och bakgrunden till att de tre har varnats är att de brutit mot reglerna.

– Det har skett vid upprepade tillfällen, säger Henrik Forsberg.

– Vi pratar om 90-talister, ”management by fear” fungerade förr, men fungerar inte nu. Simförbundet måste ha en öppen dialog med de aktiva och lyssna, säger Chrunak och fortsätter:

”Öppen dialog”

– Vem som har rätt och vem som har fel spelar inte någon roll. Det här måste lösas snabbt och sedan ska det skakas hand.

– Jag tycker vi har en öppen dialog med de aktiva men det som har hänt är en sak mellan oss och de som har varnats, säger Henrik Forsberg.

Den svenska VM-truppen reser till Doha på söndag och VM inleds på onsdag nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.