Foto: Bildbyrån/SVT Sport

Svenska skidskyttarna kammade noll – sämst på 26 år

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har varit bortskämda när det gäller medaljer i skidskytte-VM. Senast de svenska skidskyttarna inte tog en enda medalj var i Östersund 2008 – men nu har det hänt igen. Resultatmässigt är det sämsta världsmästerskapet för Sverige på 26(!) år.

– Vi har Lindström men det är svårt att leda ett lag när man är ensam på topp nu när Björn Ferry var så feg och la av, säger svenska ledaren Tobias Retvik Torgersen till SVT Sport.

”Ehh...”

Det blev ju en tolfteplats som bäst för Sverige i mästerskapet och förbundskaptenen har svårt att summera det på ett bra sätt.

– Ehh...det är klart att vi har medaljmöjligheter i Fredrik i varje lopp...ehh...vi har ju många unga tjejer som är bra. Och...Peppe Femling gjorde ju en bra stafett, säger han.

I början av 2000-talet hade Sverige en rejäl svacka inom skidskyttet. Det blev inga VM-medaljer under åren 2001-2004. Magdalena Forsberg la ner sin aktiva karriär och många trodde att svenskt skidskytte skulle fallera totalt.

Olofsson tände hoppet

Men det kom en ny era där medaljer blev vardag igen. 2005 lyckades Anna-Carin Olofsson ta ett silver i damernas masstart i Österrikiska Hochfilzen.

2007 i italienska Antholz var det återigen Anna-Carin Olofsson som levererade för svensk del. Ett individuellt silver och brons och i damernas stafett lyckades det svenska laget krossa motståndet och ta guldet 27 sekunder före Frankrike på silverplats.

Framgången på hemmaplan uteblev

Många väntade sig då stordåd i Östersund 2008. Men på hemmaplan lyckades inte svenskarna leverera och det var också senast Sverige gick medaljlösa från ett skidskytte-VM.

Året efter Östersund blev det återigen fin utdelning. Helena Jonsson fixade både guld och brons och damernas stafettlag gled i mål som tvåa och bärgade ett silver.

Sämst på 26 år

Sedan dess har Sverige lyckats ta medalj i alla världsmästerskap, senast genom Fredrik Lindström – men nu kammar alltså, efter en tung säsong, de svenska skidskyttarna ännu en gång noll.

– Det är ju inte så kul, de är inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Magdalena Forsberg.

Lindström stod för den bästa svenska placeringen under detta VM, i den avslutande masstarten slutade han tolva.

– Vi har ju medaljmöjligheter. Fredrik gör det bra i dag men det är hög nivå på tävlingen, säger förbundskaptenen med lite tvekan i rösten.

Men vår expert Björn Ferry ser ljusglimtar.

– På damsidan så finns det framtidshopp, lite sämre på herrsidan, säger Ferry.

Svenska VM-medaljer under 2000-talet

2015, Finland

Inga svenska medaljer

2013, Tjeckien

Guld: 0

Silver: 0

Brons: 1

2012, Tyskland

Guld: 0

Silver: 2

Brons: 3

2011, Ryssland

Guld: 1

Silver: 0

Brons: 1

2009, Sydkorea

Guld: 1

Silver: 1

Brons: 1

2008, Sverige

Inga svenska medaljer

2007, Italien

Guld: 1

Silver: 1

Brons: 1

2005, Österrike

Guld: 0

Silver: 1

Brons: 0

2004, Tyskland

Inga svenska medaljer

2003, Ryssland

Inga svenska medaljer

2001, Slovenien

Inga svenska medaljer

2000, Finland

Guld: 1

Silver: 0

Brons: 1

De år vinter-OS genomförts har endast VM i mixedstafett körts i VM, därav finns de åren inte med i listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.