Svenskt rekord av Helgesson i premiären

Uppdaterad
Publicerad

I vintras noterade hon Sveriges bästa resultat på 83 år.

Till den nya säsongen verkar formen vara intakt.

Joshi Helgesson satte i dag nytt svenskt rekord – och leder Lombardia Trophy.

”Det känns jättebra”, säger hon.

Efter att storasyster Victoria lagt av är nu Joshi Helgesson ensam svenska om att konkurrera i den yttersta världseliten.

Men det verkar gå bra ändå. 22-åringen gjorde i dag säsongspremiär i Italien, då hon gick in i Lombardia Trophys kortprogram.

Och som hon gjorde det. Hon fick hela 60,73 poäng, vilket är nytt svenskt rekord. Det tidigare rekordet hade hennes syster Viktoria, som vid EM i Globen i januari fick 60,37 poäng.

När hon fick poängen gick det inte att ta miste på hennes glädje. Hon gjorde en segergest och en high five med tränaren Regina Jensen.

– Det är första gången jag var över 60, så det är ett mål jag har haft, säger Joshi Helgesson till SVT Sport.

Italienska ligger tvåa

Därmed fick hon bäst poäng av samtliga åkare i kortprogrammet, 1,07 poäng mer än italienskan Roberto Rodeghiero.

– Det känns jättebra. Det har känts väldigt bra under träningarna både hemma och här. Programmet gick riktigt bra. Allt gick så bra som det skulle, förutom en trippel-trippel där jag missade lite och fick lite minus, säger hon, och fortsätter:

– Allt annat kändes bra.

”Så klart jätteskönt”

Helgesson har ett nytt program den här säsongen som är lite svårare än tidigare. Men Helgesson, som till skillnad från de senaste åren har fått vara skadefri, verkar alltså redan ha hittat rätt.

– Det är så klart jätteskönt att få den här starten på säsongen. Jag har kunnat träna på hela sommaren. Jag har fått vara skadefri, och det betyder mycket för mig. Jag har kunnat komma i form tidigare, så det känns bra, säger hon.

Svårare långprogram

I morgon fortsätter tävlingen med långprogrammet.

– Det ska bli roligt. Jag har ett mycket svårare långprogram än förra året, men hoppas att det går bra.

I hemma-EM i vintras slutade Helgesson fyra, Sveriges bästa resultat sedan 1932.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.