default_caption

Sverige söker vinter-OS 2022

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm och Åre kommer att söka vinter-OS 2022. Sveriges olympiska kommitté tillkännagav i dag att en intresseanmälan ska lämnas in.

Om de fortsatta utredningarna visar att projektet håller ska en ansökan lämnas in till IOK den 14 mars 2014.

I juli 2014 väljer IOK ut de städer som går vidare till finalen och som i januari 2015 ska lämna in ett mer detaljerat underlag. Då ska också frågan om statsgarantier vara klar.

OS 2022

– Vi skulle kunna ge världen ett spännande, nyskapande projekt som både blir spektakulärt och på ett unikt sätt för in vinteridrotten i storstaden, som efter OS ger nya möjligheter till idrott för unga och motionärer, och som redan åren innan kan inspirera och engagera många runt om i Sverige, säger Stefan Lindeberg (Sveriges Olympiska Kommitté), Anna-Stina Nordmark (Sveriges Paralympiska Kommitté) och Karin Mattsson Weijber (Riksidrottsförbundet) i ett gemensamt uttalande.

– Men det måste vara ekonomiskt rimligt och inte ta resurser från andra viktiga samhällsområden.

Stockholms stad måste med på tåget

Stockholms stad har inte tagit ställning till om staden vill stödja ett OS i Stockholm, men Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) är ganska tveksam till om OS-satsningen kommer att bli av. Staden kan inte bidra med några pengar.

-Det skulle krävas en radikal förändring av finansieringen för att det ska bli av. OS innebär tyvärr stora kostnader numera, och vi i Stockholms stad har stora åtaganden framöver för bland annat tunnelbana, bostadsbyggande och breddidrott. Om det inte kommer fram någon revolutionerande ny idé för hur OS ska betalas så har jag svårt att se att det blir av, säger Sten Nordin.

-Jag vet att SOK vill arrangera vinter-OS i Stockholm och Åre. Jag tycker det är bra med stora arrangemang, men vi ställer oss frågande till den budget de har tagit fram, säger idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M).

Hon vill inte ge besked om statens inställning till en förlustgaranti för arrangemanget.

-Internationella olympiska kommittén kommer att kräva att staten går in med en förlustgaranti och det finns ingen botten och inget tak på en sådan, så den frågan får vi återkomma till, säger hon.

Är det rimligt att skattebetalarna får stå risken för en förlustgaranti?

-Vi bedömer att den budget man lägger fram inte riktigt håller. Norge som avser att söka har en budget som vi ser som mer realistisk och den ligger betydligt högre. Sedan tillkommer kampanjkostnader.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven tycker att det är bra att Stockholm och Åre går vidare med ansökan.

-Vi är positivt inställda till det. Vi behöver få se underlaget riktigt tills vi helt kan ta ställning, vi har ju inte sett detaljerna, säger han till TT.

Idrottsministern ifrågasätter OS-budgeten. Vad säger du om det?

-Eftersom jag inte har sett den kan jag inte uttala mig, men det är klart att vi måste göra det med ansvar. Det går inte att slänga in vilken ansökan som helst, säger Löfven.

-Men i grunden ska vi vara positiva till att tänka oss att söka ett så här stort evenemang, det tycker jag är bra. Lite kaxighet ska vi ha i Sverige.

Beslut i juli 2015

Beslut om vinter-OS 2022 tas av IOK den 31 juli 2015.

Enligt förslaget koncentreras OS till Stockholmsområdet. Endast åtta alpina grenar, störtlopp, super-G, storslalom och kombination, skulle avgöras i Åre. För att kunna genomföra slalomtävlingar i Stockholm måste dock Flottsbrobacken i Huddinge få en dubbelt så stor fallhöjd, upp till 210 meter, skriver Jöran Hägglund i utredningen. I Flottsbrobacken, samt i Huddingebacken, skulle freestyle och snowboard avgöras. I Flottsbro skulle även en backhoppningsarena byggas.

Det finns flera tilltänkta platser för skidor och skidskytte och i förslaget om var de stora issporterna ishockey och konståkning ska avgöras finns Globen, Tele2 Arena och Friends som tänkbara alternativ.

Det behövs byggas bob-, rodel- och skeletonbana och enligt utredningsförslaget är en bandyhall i Tallkrogen, som det beslutats om ska byggas, en tänkbar lösning som skridskoarena.

Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker vinter-OS 2022, och Oslo sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan. Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen.

Så kan OS avgöras i Stockholm-Åre

* Alpint

Åtta grenar, störtlopp, super-G, storslalom och kombination för herrar och damer avgörs i Åre. Slalom ska avgöras i Stockholm, men då behöver fallhöjden i Flottsbrobacken i Huddinge höjas från 100 till 200 meter.

 * Backhoppning

Stockholm saknar backar och dessa är tänkt att byggas in i Flottsbrobacken.

 * Bob

Saknas i dagsläget. Tänkt att byggas kring Hammarbybacken. Där ska också den olympiska elden placeras för att kunnas ses över hela Stockholm.

 * Curling

Flera tänkbara arenor, bland annat: Johanneshov, Globen, Tele2 Arena samt Friends Arena.

 * Freestyle

Huvudalternativ är Flottsbrobacken för skicross och slopestyle. Däremot skulle bland annat halfipe och puckelpist äga rum i Hammarbybacken.

 * Ishockey

Två arenor med publikkapacitet på minst 10 000 krävs. Globen, Tele2 Arena liksom Friends Arena är alternativen, där Friends skulle delas av på mitten och bli två ishallar.

 * Konståkning

Samma alternativ som hockeyn där om tävlingarna genomförs i Globen ska de angränsande arenorna användas som träningsarena.

 * Nordisk kombination

Samma arenor som backhoppning och längdskidor.

 * Rodel/skeleton

Samma som bob-banan.

 * Short track

Ska dela anläggning med konståkningen.

 * Skidor

Flera tilltänkta platser: Lida i Tullinge är huvudalternativ. Hellasgården, Barkarby och Täby nämns också i utredningen. Sprintdelen är tänkt att avgörs inne på Stockholm stadion.

 * Skidskytte

Saknas i nuläget i Stockholm. Integreras med skidområdet, men kräver också ytterligare 600 meter spår samt skjutvall.

 * Snowboard

Boardercross, slopestyle och storslalom kräver fallhöjder som tillgodoses i den backe man nu väljer att höja.

 * Skridsko

Tänkbar lösning är bandyhallen i Tallkrogen som tidigare beslutats att den ska byggas. (TT)

Fakta: Tidsplanen OS-ansökan

 * Intresseanmälan måste vara inlämnad den 14 november till Internationella olympiska kommittén (IOK).

 * 14 mars 2014 ska formell ansökan från Sveriges olympiska kommitté (SOK) ske.

 * Frågan om statlig garanti kan prövas i riksdagen hösten 2014.

 * Juli 2014 utser IOK kandidatstäderna.

 * 31 juli 2015 utser IOK vem som får arrangera spelen 2022.

 * Almaty i Kazakstan och Lviv i Ukraina har bekräftat att de söker vinter-OS 2022, och både Oslo och Krakow sade i förra veckan att man hade för avsikt att lämna in en ansökan. Det har även sagts att Peking, i samarbete med Zhangjiakou, kommer att söka spelen. München var intresserat, men invånarna sade nej i en folkomröstning. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS 2022

Mer i ämnet