Sveriges chanser att toppa Vancouver-OS?

Uppdaterad
Publicerad

Jacob Hård om svenskarnas chanser i vinter, Norges dominans på damsidan, Petter Northugs enmansupplägg och det mest minnesvärda lopp han kommenterat. Läs hela chatten med SVT:s längdskidkommentator, inför årets världscupsäsong i längdåkning.

Moderator: Hej och välkomna till chatten med Jacob Hård inför längdskidsäsongen. Kör på och ställ era frågor till Jacob. :) Han sitter redo och laddad.

John: Hej! Hellner var ju lite av en besvikelse ifjol. Tyckte det verkade på hans kommentarer efter säsongen att han inte varit lika motiverad som tidigare, och därmed kanske tränat annorlunda. Vad tror du om det? Tror du han är mer taggad i år?

Jacob Hård: Jag är övertygad om att han är mer taggad. Han började sikta på den här vintern redan i slutet av förra. Han är revanschsugen och har, såvitt jag förstår, också ändrat en del i sin träning.

bengan: Skate eller klassiskt?

Jacob Hård: Skiathlon!!

jörgen: när får vi se skidytte isvt i gijen

Jacob Hård: Nästa vinter.

Erik Nilsson: Finns det några som kan tänkas skrälla i år unga lovande talanger?

Jacob Hård: Det ligger ju närmast till hands att säga Stina Nilsson men hon var ju stark bland seniorerna redan ifjol så det är väl ingen jätteskräll om hon slår sej in i toppen.

elvan: Vilket land har bästa resp sämsta vallateamet?

Jacob Hård: Norge och Sverige har mycket bra vallateam....sämst....tja: bland de stora nationerna har ryssarna tidigare ofta misslycktas men jag vet inte om det gäller längre. Kenyas team äär kanske inte så vasst?

Magnus: Hej Jacob, Hur ser det ut för Daniel Richardsson? Hur mår han? Kommer han tävla något under 2013? OS?

Jacob Hård: Daniel tränar på målmedvetet. Ligger förstås efter de andra ffa i skejt där han har haft ont men han kommer att tävla och han har siktet inställt på en OS-plats.

Sven: Vad säger ni om att hellner kör i Gällivare ?

Jacob Hård: Trist att inte alla de bästa tävlar på samma ställe.

Jonas: Hvilken Svensk løper vil få gleden av å gå sisteetappe på stafetten i Sotsji?

Jacob Hård: Jag gissar på Calle Halfvarsson

Ellroy: Finns det någon natursnö i Bruksvallarna.

Jacob Hård: Det finns natursnö uppe på Mittåkläppsspåren. Tävlingsbanorna konstsnö – i alla fall för några dagar sedan.

Henrik: Det var väldigt många år sedan Kalla presterade på absoluta toppen, förvisso en stabil top tio åkare men ändå långt ifrån medaljstriden. Är det realistiskt att tro hon kan vinna guld igen.Det är ju inga sjukdomar eller skador som stört utan hon har ju bara blivit sämre och andra åkare bättre.

Jacob Hård: Konkurrensen har hårdnat – det känns som att Björgen är på en högre nivå nu än 2010 och att Johaug är ungefär lika bra. Så om det ska bli guld för Charlotte så måste hon också bli bättre – men det tror jag inte är omöjligt.

Lovisa: Hej Jacob! Vem tippar du kommer vinna den totala världscupen? Läste att Colonga inte kommer åka det första tävlingarna heller, vet du varför?

Jacob Hård: Cologna skadade sig nyligen och har opererats. Om Legkov kör Tour de Ski har han en bra chans, nu när också Northug ligger efter med träningen.

Daniel Becker: Tour-de-ski denna säsong, hur kommer den utvecklas tror du? Gynnas sprinters eller vanliga åkare?

Jacob Hård: Renodlade sprinters har ingen chans på totalen i Touren. Det är bara en sprintetapp och det finns all-roundåkare med så hög sprintkapacitet att de inte tappar särskilt mycket mot specialisterna. Det blir en stark allroundåkare som vinner

Johan Ejeborg: Ser du någon svensk som faktiskt kan rubba Northug i en spurt i vinter?

Jacob Hård: Varför inte Calle Halfvarsson?

Sven: Vem blir årets stora utropstecken i svenskalaget?

Jacob Hård: Det blir jättespännande att följa Johan Olsson i vinter. Efter VM-bragden kunde man ju tänka sej två vägar: antingen att motivationen tar stryk för det går inte att göra något bättre än det han gjorde – eller att han blir ännu mer motiverad. Alla rapporter från sommar och höst pekar på alternativ två. Johan har imponerat på träning, så om han får en säsong utan störningar tror jag han kan bli ett rejält utropstecken i vinter!

Hans : Vad tror du om Northugs chanser i VM?

Jacob Hård: Han har ju ett riktigt tufgft utgångsläge med den struliga höst han har haft. Tappat mycket träning. Men det är tre månader kvar och jag blir inte förvånad om han är med och slåss om guld i Sotji. För jag antar att det är OS du menar...

Ronaldo: Ska ni sända Vinterstudion från Mora?

Jacob Hård: På Vasaloppshelgen – ja!

Friidrottsnörden: Vem har bäst kondis egentligen. 10 000 metersvärldsmästaren Mo Farrah eller fem-mils världsmästaren Johan Olsson? Vem skulle vinna i ett rent konditionstest? :-)

Jacob Hård: Jag kan vara ute och cykla nu men jag tror skidåkarna får högre syreupptagningsvärden. De har större muskelgrupper att syresätta.

Daniel Becker: Kan Poltoranin som var kanon bra förra säsongen, plocka ett OS-guld?

Jacob Hård: Absolut! Hans fjolårssäsong imponerade och det finns ingen anledning att tro att han inte kan vara där igen.

Ellroy: Diskuteras det någonsin att alla ska köra på samma/liknande struktur och utan valla i åtminstone fristil? För att jämna ut förutsättningarna, som i tex F1 där det är likadana däck för de olika teamen.

Jacob Hård: Nej, någon sådant har jag inte hört diskuteras på allvar.

Sanna H: Nu vet jag att du inte är Vinterstudioansvarig längre men jag vill ändå passa på att skicka en Vinterstudioidé. En vinkel som jag gärna ser under säsongen är reportage där man får följa med någon av alla svenska stjärnors medhjälpare. Gärna ”Jens Lind style”. Till exempel; hur ser tävlingsdagen ut för vallateamet/mamma/tränaren eller – i alpint – en dag som banpreparatör. Skulle nog också vara kul att följa med ett riktigt inbitet fan (behöver inte vara supporter till någon svensk).

Jacob Hård: Tack för tipsen! Skickar vidare till Jonas Karlsson

Kalle: Kommer den norska dominansen på damsidan att fortsätta eller ser du nåt som hotar

Jacob Hård: Jag tror den kommer att fortsätta. Johaug, Weng m fl är unga och blir förmodligen bara bättre och Björgen håller ett tag till. Det blir tufft att rubba dem i annat än sprint.

Norje: Finnes det noe som tyder på at Kalla skal ta opp kampen med norskorna denne sesongen?

Jacob Hård: Kalla är fortfarande relativt ung och hon är väldigt sugen på att utvecklas och blir bättre. Om det räcker för att matcha Björgen, Johaug o co återstår att se

Vinterstudioälskare!: Jag bor numera i Norge, kommer jag kunna se Vinterstudion Live och Play även utanför Sverige?! HOPPAS!

Jacob Hård: Hej! Tyvärr kommer du inte att kunna följa Vinterstudion i Norge. Vi har inte rättigheterna att visa tävlingarna utanför Sverige

danielfrilans: Hej Jacob. Tror du någon kan utmana trion Björgen/Johauge/Kowalschuck inom damklassen denna säsong?

Jacob Hård: I distanslopp tror jag det blir väldigt svårt. Kanske Charlotte Kalla i fristil. kanske Heidi Weng. I sprint, däremot, är ju Kikkan Randall, Ida Ingemarsdotter Mailken Falla m fl mijst lk9ika bra

Adam: tja! Vad har du för utbildning? vh Adam

Jacob Hård: Jag har läst lite statskunskap o sociologi på universitetet innan jag sedan gick journalisthögskolan.

Ronaldo: Direktsänds TjejVasan?

Jacob Hård: Japp!

Karin: Först vill jag bara säga att Vinterstudion är sååååå efterlängtad!!! Sedan hoppas jag att ÖB blir din bisittare igen!?

Jacob Hård: Såg att du menar AB (Anders Blomquist) och svaret är ja.... Det gamla strävsamma paret blir ni inte av med så lätt...

Stina: Tja! Är detta året när Johaug tar över tronen från Björgen? Ser fram emot en härlig säsong med er! tack för allt.

Jacob Hård: Det är inte alls omöjligt att det blir så. Ryktena frånNorge säger att Johaug varit grym på träning

Moderator: Hej och välkomna till chatten med Jacob Hård inför längdskidsäsongen. Kör på och ställ era frågor till Jacob. :) Han sitter redo och laddad.

Marcus: Hej! Hur ser du på Sveriges chanser att kunna toppa dem fina resultaten ifrån Vancouver OS?

Jacob Hård: Det blir förstås svårt att toppa det – men Sverige har ett bra landslag med många medaljkandidater och framför allt har laget lyckats mycket bra när det är mästerskap. Om den trenden står sej kan det bli ett mycket bra OS till för längdåkarna. Precis som 06 och 10.

Luxemburgo: Om jag inte minns fel så är det uppför in till stadion i Sochi, hur tror du det påverkar loppen då vi ofta ser de luckor som skapas glidas ikapp in mot stadion i slutet av masstarter?

Jacob Hård: Jag har inte koll på Sotji-banorna men om det är som du skriver så kan det ju löna sej att vara aktiv in mot stadion.

Axel: Hej Vad tror du om nästa års Vasalopp? Kommer SVT sända några mer långlopp i år?

Jacob Hård: Vi sänder Vasaloppet och Tjejvasan. Lite tidigt att spekulkera i hur det kommer att gå men det kommer som vanligt att vara stora höjdpunkter under skidvintern – det kan vi vara säkra på!

Inge Glid: Vem vinner Vasaloppet? Sänder ni det igen? Sänds TjejVasan? Vem vinner? Ska ni ta semester på Bahamas under OS? Det ska jag.

Jacob Hård: Vi ska jobba under OS! Bahamas får vänta...

Rille: Hej Jakob. Tror du Northug äntligen lyckas ta sin första Tour de Ski titel nu när Cologna är skadad? Hoppas för övrigt Cologna kommer kunna vara med i OS, tråkigt om en så bra åkare skulle missa det.

Jacob Hård: Utan Cologna blir det förstås lättare att vinna Touren. Å andra sidan har Petter själv ett knepigt utgångsläge med allt strul och all tappad träning under hösten – så det blir nog ingen promenad i parken för Northug. Det hänger ju mycket poå vilka som ställer upp, detta OS-år.

Johanna: Vad tycker du om er nya kommentator Mattias Fredriksson som längdåkare? Och vad tror du om honom som kommentator?

Jacob Hård: Han är underskattad som åkare, tycker jag. Fick ju aldrig någon fullträff i mästerskap men var ju etta och tvåa i totala världscupen och vann sju segrar, tror jag. Jag tror han kan bli en bra expertkommentator. ´Var ju aldrig blyg med sina åsikter under den aktiva tiden och inte rädd för att ta strid.

Jesper R: Hej Jacob! Har en fråga kring tour de ski och hur det påverkar åkarna. Varför ska man/ska man inte åka tour de ski inför ett OS? Vilka är fördelarna och nackdelar samt vad tror du är bäst? Är det bättre att köra tourveckan eller ska man hellre satsa på träningen? Tack på förhand! // Jesper

Jacob Hård: Många väljer ju bort Touren i år. Nackdelarna med att åka är ju att det sliter hårt på kroppen och vissa har haft en tendens att lätt bli sjuka efteråt. Det är också kortare tid mellan Touren och OS än det var mellan Touren och VM ifjol. Dessutom ett OS på hög höjd som kräver speciella förberedelser. Fördelen med att åka kan vara att vissa – som t ex Marcus Hellner – reagerar positivt på att åka den hårda veckan. Han har ofta presterat bra några veckor efter.

Hampus: Hur tror du att dina respektive experter skulle ha klarat sig om dom bytt plats. Gärderud pratat skidor och Blomquist friidrott? Är det förresten smidigt att båda heter Anders så att du slipper säga fel när du slänger iväg en fråga till dom? :-)

Jacob Hård: Väldigt bekvämt med två Anders! Dom skulle nog klara sej hyggligt om dom bytte – båda är brett idrottsintresserade och det finns många beröringspunkter mellan skidor och friidrott – framför allt medel/långlöpning.

Hasse: Emil Jönsson – kommer han att någonsin vinna ett stort mästerskap i sprint innan han lägger av? Börjar bli väl många mästerskapsmissar för hans del nu...

Jacob Hård: Jag hoppas verkligen han vinner sitt guld! Han har ju kapaciteten och de senaste mästerskapen har han ju inte alls åkt dåligt, så kan han ta med sej det in i mästerskapen så ska det kunna gå vägen!

Jonas: Har kommentatorene i Vinterstudion lært seg bedre norsk slik at dere skjønner når Petter fleiper med dere, eller går det på manglende humorforståelse?

Jacob Hård: fleiper?

Moderator: Då kör vi två frågor till!! :)

Sanna H: Hur många åkare får en nation ställa upp med i en världscuptävling (som inte körs på hemmaplan)? Finns det något seedningssystem?

Jacob Hård: Länderna får ställa upp med olika många åkare beroende på hur många åkare från landet som tagit WC-poäng året innan.

Adam: Vilket är det mest minnesvärda lopp du har kommenterat?

Jacob Hård: 1. Herrarnas Skiathlon OS 2010

2. Torgny Mogrens VM-guld 1993

3. Charloitte Kallas Tour de Ski-seger

Jacob Hård: Tack alla för er frågor. Bruksvallarna nästa!

I morgon kl 13 kan ni chatta med André Pops!!

So Long!

Moderator: Tack för alla frågor! Och tack, Jacob. På fredag är Vinterstudion tillbaka med premiär av webbexklusiva ”Vinterstudion fredag”, 13.00 på svt.se/sport. Och på sajten finns under veckan en intervjuserie med några av experterna i Vinterstudion. Vi hörs och ses! /Jenny

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.