Barty tog hem rekordpotten på 42 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Ashleigh Barty satte punkt för ett strålande 2019 med att vinna WTA-finalen mot titelförsvarande Elina Svitolina med 6-4,6-3. Därmed kammade hon hem 42,5 miljoner kronor, den största prissumman inom damidrotten.

Hon vann det sista gamet blankt och böjde sig ner och knöt nävarna i en segergest innan hon rusade bort till sin loge och kramades med sitt team.

– Det har varit ett fantastiskt år för mig. Det är början på en ny era inom damtennisen att få komma hit till Shenzhen, säger Barty vid prisutdelningen.

Prispengarna betyder inte så mycket för 23-åriga Barty.

– Jag tycker att den största förtjänsten är att damidrotten utvecklats. Jag personligen, vilket jag tror gäller för de flesta, tänker inte så mycket på prissumman. Det handlar om en allmän utveckling och att vi sätter sporten på kartan, säger Barty till WTA:s hemsida.

42,5 miljoner kronor, en summa som kan jämföras med boxaren Canelo Alvarez som kammade hem 335 miljoner kronor i natt när han vann titelmatchen i lätt tungvikt under en gala i Las Vegas.

Tennisdamer bäst betalda

Den tidigare största individuella prissumman inom damidrott var Bianca Andreescus vinst i US Open i september som belönades med 35,5 miljoner kronor. Det är inom tennisen som de största pengarna finns för kvinnliga idrottare. Samtliga tio idrottskvinnor som tjänade mest pengar förra året var tennisspelare. Noterbart är att prispotten i Shenzhen är den största inom tennis överhuvudtaget, även herrarna inräknat.

Svitolina, som inte vunnit någon turnering i år, hade vid vinst kammat hem 45,5 miljoner kronor eftersom hon vann samtliga matcher i gruppspelet. Nu får ukrainskan 23 miljoner kronor för finalplatsen. Orken tog slut men hon kämpade tappert matchen igenom.

Prispengarna i Shenzhen, Kina, ligger skyhögt över vad herrarna kommer att tjäna i ATP-slutspelet i London som inleds om en vecka.

Hon är bäst betalda idrottskvinnan i världen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.