Foto: TT Nyhetsbyrån

Murray kritiserar wildcard till Sjarapova

Uppdaterad
Publicerad

Världsettan Andy Murray kritiserar arrangörer som ger wildcards till tidigare dopningsavstängda spelare. Han tycker att det är fel att ryskan Maria Sjarapova blivit inbjuden till två WTA-tävlingar.

– Jag tycker att de måste jobba hårt för att komma tillbaka, säger britten till The Times.

Tidigare världsettan och femfaldige Grand Slam-vinnaren Maria Sjarapova är nästa månad fri att tävla igen efter 15 månaders avstängning för meldoniumdopning. Det är nio månader kortare än förväntat, då straffet i höstas blev reducerat.  Hon har nu fått två wildcard till WTA-tävlingarna i maj i Madrid och Rom. Det får Andy Murray att rasa mot beslutet.

– Jag tycker att man verkligen ska behöva jobba sig tillbaka. Men de flesta tävlingarna kommer att göra det de tycker är bäst för sitt arrangemang. Om de tror att stora namn säljer biljetter, då kommer de att tillåta det, säger Murray till tidningen.

Kan få plats i Wimbledon

Wimbledons organisation har inte tagit beslut om huruvida Sjarapova ska få tävla i sommarens Grand Slam-tävling. Hon vann tävlingen så sent som 2004, men har efter avstängingen ingen världsranking.

– Hon har möjlighet att försöka gå upp i ranking till dess för att visa sin potential, så att hon inte behöver ett wildcard, säger Murray och fortsätter:

– Om hon inte tar sig dit, så blir det Wimbledons beslut om hon ska få vara med och tävla. Jag är säker på att de kommer att fundera länge över hur de vill att människor ska se på tävlingen och ta rätt beslut för dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.