Rafael Nadal, 29, kommer aldrig att bli världsetta igen, säger SVT:s expert Janne Gunnarsson. Foto: BILDBYRÅN

”Börjar se slutet på Nadals karriär”

Uppdaterad
Publicerad

Rafael Nadal säger att 2015 är hans sämsta år i karriären.

Och SVT:s expert Janne Gunnarsson tror att vi börjar se slutet på den förre världsettans karriär.

”Hans spelstil är slitsam för kroppen och det har tagit ut sin rätt”, säger han.

För första gången på tio år missar Rafael Nadal att vinna minst en Grand Slam. US Open var hans sista chans att hålla sviten vid liv, men det hoppet dog i natt.

Spanjoren började bra och gick upp till 2–0 i set mot Fabio Fognini. Men den 32-rankade italienaren hämtade ikapp underläget och tog sedan hem femte och avgörande set med 6–4. Nadal har på totalt 151 matcher i Grand Slam-sammanhang aldrig tidigare tappat en 2–0-ledning till förlust.

US Open 2015

– Nadal har inte samma kraft och styrka som tidigare. Han har haft för många skador och är inte lika snabb längre. Det syns att han har tappat självförtroende, säger SVT:s expert Janne Gunnarsson.

Är förklaringen så enkel, det är bara skadorna?

– Allt hör ihop. Är du skadad kan du inte spela matcher, då blir du ovan och osäker i de viktiga lägena. Då spelar det ingen roll hur många Grand Slam du har vunnit.

”Har tagit mycket stryk”

Nadal började året som trea på världsrankingen och halkade ned till tionde plats. Nu ligger han åtta. Och högre förtjänar han inte att vara, tycker Gunnarsson.

– Det är på den nivån han är just nu. Namn som till exempel Djokovic, Federer, Murray och Wawrinka är bättre.

Tror du att vi kommer att få se Nadal som världsetta igen?

– Nej, det blir svårt att knuffa ned Djokovic från tronen. Tyvärr tror jag att vi börjar se slutet på Nadals karriär. Hans kropp har tagit mycket stryk med skador i axlar, knän, armar, handleder. Om han halkar ur topp tio tror jag att han tappar motivationen också, säger Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

US Open 2015

Mer i ämnet