Foto: TT Nyhetsbyrån

Publikfavoriten Willis utslagen av Federer

Uppdaterad
Publicerad

Den 772-rankade britten Marcus Willis slog sig in i mångas hjärtan efter att ha tagit sig vidare i till den andra omgången av Wimbledon. Väl där väntade den trejde-rankade legenden Roger Federer. Hemmahoppet bjöd upp till match – men till slut vann Federer i tre raka set, 6-0, 6-3, 6-4.

Marcus Willis skrällde i första omgången och blev en ny publikfavorit i Wimbledon. Inför matchen hyllades han av Roger Federer.

– Det här är den typen av historier som vi behöver, det är en av de bästa på länge inom vår sport, säger Federer.

Jobbar som tennistränare

Marcus Willis försörjer sig som tennistränare och hade i princip gett upp hoppet om att nå någonstans med den egna karriären. Men flickvännen övertalade honom att ge tennisen en sista chans.

Efter att ha klarat kvalet svarade Willis för en av tidernas skrällar i Wimbledon när han slog ut 54-rankade Ricardas Berankis i sin Grand Slam-debut.  En lägre rankad kvalspelare har inte vunnit i Grand Slam-sammanhang sedan Jared Palmer, då 923:a på ATP-rankingen, besegrade Jeff Tarango i US Open 1988.

Skillnaden i prispengar

100 miljoner dollar mot knappt 100.000 dollar var skilllnaden i inspelade prispengar emellan de båda när de ställde sig på centercourten för den andra omgången av Wimbledon. Roger Federer kopplade direkt greppet om matchen och vann första set med 6-0, även om hemmahoppet var nära att ta hem ett game.

Willis fick stående ovationer

I andra set tog britten ledningen och vann sin första serve till publikens jubel. De stående ovationerna var nästintill öronbedövande då Willis äntligen fick ett game mot världstjärnan. 25-åringen spelade upp sig och bjöd publiken på många fina bollar och höll även sin andra serve. Därefter la Federer in en till växel och kunde dra iväg och vinna andra set med 6-3.

Willis började även tredje set i samma anda och tog ledningen med 1-0 i game. Han fortsatte att serva bra och hade ledningen fram till 3-2 och var sen nära att bryta serven av schweizaren.

Hedervärt slut på sagan

Federer visade dock sin rutin och tog några enkla bollar, vann till slut det tredje och sista setet med 6-4.

Trots förlusten klättar Willis 356 platser på rankingen och han hyllades återigen av den sjufaldige Wimbledon-mästaren:

– Marcus bjöd på en otrolig energi till centercourten och hade publiken med sig. Han hade en hel del bra bollar och jag hade pressen på mina axlar. Det trodde jag inte så här tidigt i turneringen. Jag hoppas han fortsätter utvecklas, säger Roger Federer i intervjun direkt efter matchen.

– Det var nervöst att gå ut på centercourten. Jag tyckte att jag spelade okej men hade svårt att få komma in på poängtavlan. Han gör att man spelar i hans klass.  Inte en vanlig onsdag för mig direkt, sa en lycklig Marcus Willis på presskonferensen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.