Foto: AP

Svettiga segrar för tennisens världsettor

Uppdaterad
Publicerad

Med siktet inställt på Steffi Grafs Grand slam-rekord från1988 slog den amerikanska världsettan Serena Williams sin USA-kollega Bethanie Mattek-Sands i nattens US Open. Men Williams hade problem inledningsvis.

Inte förrän en bra bit in i andra set hittade 33-åriga Serena Williams formen och därefter dominerade hon totalt mot Mattek-Sands som är rankad nummer 101

– Jag tycker inte att jag började för långsamt, jag tycker att Bethanie började bra, konstaterade Williams själv efter matchen som slutade 3-6, 7-5, 6-0.

Nu fattas bara fyra segrar för att Williams ska bli den första damspelaren att ta hem en äkta grand slam – det vill säga alla fyra titlarna under ett och samma år – sedan Steffi Graf gjorde det 1988.

Djokovic vidare: ”Tre tuffa set”

Novak Djokovic vann med tre raka set i fredagskvällens US Open-match mot den 25-rankade italienaren Andreas Seppi. Men det var ingen solklar seger för världsettan. Den 31-årige Seppi gav serben en riktig match.

– Det var tre tuffa set, konstaterade Djokovic efter matchen som slutade 6-3, 7-5, 7-5.

Nu blir det fjärde omgången och där väntar antingen belgaren David Goffion eller spanjoren Roberto Bautista Roberto Bautista Agut för världsettan.

Regerande US Open-mästaren kroaten Marin Cilic gick också vidare. Men det var med ett nödrop och det tog honom över fyra timmar att slå Kazakstans Mikhail Kukusjkin.

Cilic förlorade första set mot 56-rankade Kukusjkin i tiebreak och räddade två setbollar i det andra innan han vände till seger med 3-2 i set, 6-7 (5-7), 7-6 (7-1), 6-3, 6-7 (3-7), 6-1.

– Det var inte enkelt men jag höll ihop det och fick jobbet gjort, sade den 26-åriga kroaten.

Turneringens äldsta mötte yngsta

Även storasyster Williams gick vidare i fredagens US Open. Venus Williams, 35, som är rankad nummer 23, visade att gammal är äldst när hon slog den 18-åriga schweiziskan Belinda Bencic med siffrorna 6-3, 6-4.

Matchen blev också en uppgörelse mellan det kvarvarande startfältets äldsta och yngsta spelare. Williams tog också något av en familjerevansch på den 18-åriga schweiziskan Belinda Bencic och slog henne med siffrorna 6-3, 6-4.

– Jag är väldigt nöjd med att spela så bra mot en spelare som har haft en så bra sommar, sade amerikanskan.

Williams möter sedan estniskan Anett Kontaveit i den fjärde omgången om en plats i kvartsfinalen. Om så sker kan en riktig publikdragare vänta – en familjeuppgörelse med lillasyster Serena.

– Jag hoppas att vi går till kvartsfinal båda två, säger Venus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.