Ymers vän stoppade ”svenskdödaren”

Uppdaterad
Publicerad

Thomaz Bellucci slog ut Elias Ymer och tre andra svenskar i Swedish Open-tennisen i Båstad.

Men Ymers vän Alexander Zverev satte stopp för brasilianen i en dramatisk kvartsfinal – och hyllade Sverigeettan.

”Han kan bli en framtida storstjärna”, sade den tyske talangen efter att ha vänt 0–1 till 2–1.

Sjätteseedade ”svenskdödaren” Thomaz Bellucci hade inte bara besegrat först Elias Ymer och därefter Christian Lindell i raka set i singelturneringen – utan även Robert Lindstedt/Johan Brunström i dubbel i par med landsmannen João Souza.

Men i kvartsfinalen mot 18-årige Alexander Zverev – lika lång, 198 centimeter, som lovande – tog det stopp.

Swedish Open i Båstad

Men även fast Zverev och Elias Ymer är kompisar – ”Han är en av mina bästa vänner på touren, vi har känt varandra sedan jag var tolv år gammal” – ville inte tysken kalla det för ”hämnd”.

”Ge honom tid”

I stället valde han att hylla sin vän.

– Han är en av de unga spelarna som kan bli en framtida storstjärna.

– Jag vet att många åskådare var besvikna över att han åkte ut i första omgången, men jag tror inte att det är så viktigt för hans karriär just nu. Han kommer att spela mycket större matcher i grand slam-sammanhang och andra stora turneringar. Men ni måste ge honom tid – han kommer att vara där uppe, det är jag ganska säker på.

Zverev fortsatte:

– Jag ville också att han skulle få sitt stora genombrott på hemmaplan, men det kommer komma och det spelar ingen större roll var det är någonstans. Han kommer att vara på topp 100 i slutet av det här året.

Dramatiskt

Det blev en dramatisk kvartsfinal mot Bellucci. Zverev gick fram till 3-0 i första set, men tappade och – trots ledning med både 4-3 och 5-4 – föll med 5-7.

I andra set ledde den 27-årige brasilianen, med fyra ATP-titlar, med 2-0 och 4-2. Då vände Zverev till seger med 6-4 – och tog av bara farten tredje set med 6-2.

Han tangerar därmed sitt bästa resultat – fjolårets semifinal på hemmaplan i Hamburg – i en ATP-turnering.

Den framgången innebar många poäng och avancemang på världsrankningen, men inför Swedish Open var han 123:a efter att poängen från Hamburg försvunnit.

– Jag var utanför topp 100 i exakt en vecka. Det var samma vecka som cutten för US Open, så det var härligt, sade Zverev ironiskt.

I lördagens semifinal möter han segraren mellan Tommy Robredo och Paul-Henri Mathieu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedish Open i Båstad

Mer i ämnet