”Tradition göra allt i sista minuten”

Uppdaterad
Publicerad

I utkanten av Rio de Janeiro byggs av OS-parken. Men med 1,5 år kvar väcks frågor om hur man ska hinna klart i tid.

Det är 40 grader i och kolossalt varmt dom här sommarveckorna i Rio. Men dom 4500 arbetarna i OS-parken måste jobba hårt. 9 arenor ska färdigställas härinne, en del av dom ska vara klara redan i år. Men under en rundtur i parken är känslan att det är väldigt mycket kvar och att det blir svårt hinna få klart allt i tid.

–Alla byggnationer är planerade i förhållande till testtävlingarna. Så vi kommer hinna klart. Inte till 5 augusti 2016 när OS invigs utan för testtävlingarna. Därför kommer en del stå klart redan under tredje kvartalet i år, berättar Roberto Ainbinder, projektledare för OS-parken.

”Tradition göra allt i sista minuten”

Journalisten Claudio Nogueira har bevakat OS-förberedelserna flera år och är en av många som tvivlar på tidsplanen.

–När vi nu fick OS 2009 borde vi ha börjat bygga 2010 eller 2011och inte vänta tills nu. Men kulturellt har Brasilien en tradition att göra allt i sista minuten. Testtävlingarna är redan i år och det blir en kamp hinna få klart i tid, säger Nogueira som skriver för tidningen O Globo.

OS-parken är hjärtat i satsningen och ett av fyra områden i Rio där arenorna ligger. Här kommer 16 OS-sporter och 9 paralympiska idrotter att avgöras, bland annat simning, basket, brottning, goalboll och rullstolsrugby.

Handbollsarenan blir skolor efteråt

I parken ligger även handbollsarenan. Som kommer förvandlas till nåt annat efter OS.

–Handbollsarenan har 12000 platser. Den kommer monteras ned och byggas upp till fyra skolor. Och vi vet till vilken skola varje bit av arenan ska sen, säger Roberto Ainbinder.

Men vad kostar kalaset för Rio och Brasilien? En del ska finansieras av den privata sektorn. Men så lät det även när man tilldelades fotbolls-VM. Och i slutändan stod det privata för bara 7%, enligt landets största tidning Folha de Sao Paulo. VM-arenorna blev väldigt mycket dyrare än beräknat och förseningar var en av orsakerna.

–Om det händer även före OS blir det förstås dyrare, menar Claudio Nogueira. Folk kanske inte ger sig ut på gatorna och protesterar men de kommer inte gilla att summan blir mycket högre på grund av förseningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.