Ungdomsidrotten har minskat – större tapp på tjejsidan

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade idrottsutövandet bland barn och ungdomar har minskat med en tiondel de senaste tio åren. Tjejer står procentuellt sett för ett större tapp än killar. ”Vi vet att tjejer kanske i lite högre utsträckning än killar ägnar sig åt aktiviteter som inte är riktigt lika aktivitetsintensiva”, säger Peter Mattsson som är idrottschef på Riksidrottsförbundet.

Barn och ungdomars idrottsutövande i föreningsform har minskat med 12 procent eller 7,2 miljoner deltagartillfällen mellan 2004 och 2013.

Tappet är procentuellt sett större på tjejsidan än killsidan. Bland tjejer i åldern 7-20 år har utövandet minskat med 16 procent och bland killar i åldern 7-20 år med 10 procent. Det visar statistik från LOK-stödsstatistik från Riksidrottsförbundet (RF), som SVT:s researcher Lotta Sima tagit fram.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Statistiken är svårtolkad, enligt RF. Det kan vara så att tjejer i större utsträckning än killar lämnar föreningsidrotten men det är inte säkert att det är så. Det kan också finnas andra förklaringar.

– Vi vet att tjejer kanske i lite högre utsträckning än killar ägnar sig åt aktiviteter som inte är riktigt lika aktivitetsintensiva. Det vill säga man kanske fortsätter idrotta men inte riktigt lika många gånger i veckan. Och det ger utslag i den här aktivitetsstatistiken, säger Peter Mattsson som är idrottschef på Riksidrottsförbundet.

Valbo FF har tappat tonårstjejer

Även om det alltså finns ett tapp på både tjej- och killsidan så har föreningen Valbo FF i Gävle haft problem med att tjejer i tonåren slutar.

– De flesta har väl brist på intresse och tycker inte att det är lika kul längre, säger spelaren Amanda Löf och fortsätter:

– Sen kan det var det här med prestation. Lagen går upp och jobbar mer för att bli ett bra lag, och då kanske man inte orkar med det utan bara är där för att det är kul.

Tränaren Tomas Molander fyller i:

– En anledning kan vara att de spelat väldigt länge. En annan att skola och jobb tagit över, säger han.

Yngre tjejer i damlagen

För Valbo har spelartappet på tjejsidan gjort att det blivit svårare att få ihop en lagverksamhet. Det har inneburit att flera spelare fått gå upp i a-laget i väldigt ung ålder.

– Senaste matchen hade vi sju-åtta 15-åringar i en match som egentligen var för damer division 3. Det är väl inte riktigt rätt. Man ska väl ha med dem för att lära och några stycken i taget. De ska inte vara en stomme i ett damlag i den åldern, säger klubbens tränare Tomas Molander.

Tränare Tomas Molander tror att klubben kanske måste erbjuda fotboll i annan form för att kunna behålla fler tjejer.

– Det kanske kan vara mer likt korpen, att man får spela match och ha träning en kväll i veckan. Att spela mer på skoj.

Fakta LOK-stödsstatistik

Riksidrottsförbundet för statistik över utövandet inom föreningsledd barn- och ungdomsidrott i Sverige.

Utövandet mäts genom antal deltagartillfällen, alltså närvaron på föreningarnas aktiviteter/sammankomster.

Ett deltagartillfälle är en närvaroregistrering på en sammankomst, exempelvis en träning eller match. Deltagartillfällen mäter inte unika deltagare utan närvaron.

Utifrån bland annat närvaron styrs sedan det lokala aktivitetsstödet (LOK-stödet) till föreningarna.

Exempel:

En liten gymnastikförening har träning 30 gånger/år, för i genomsnitt 12 barn.

Antal deltagartillfällen blir då 30 x 12 = 360.

Statistiken visar de föreningar som erhållit statligt lokalt aktivitetsstöd (LOK-stöd) av Riksidrottsförbundet (RF). För att få ta del av LOK-stödet måste idrottsklubben vara med i någon av de specialidrottsförbund som tillhör RF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet