Foto: Stödgruppen för Ghoncheh Ghavami (http://www.facebook.com/SOASghonchehghavami)

Ville se volleyboll – dömd till ett års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Ghoncheh Ghavami, en brittisk-iranska som greps vid en volleybollmatch i juni, har av en domstol i Teheran dömts till ett års fängelse. Det uppger hennes advokat Alizadeh Tabatabaie enligt iranska medier.

Vad hon har dömts för framgår inte, men Irans högste polischef Esmail Ahmadi Moghaddam sade i samband med gripandet att ”det ännu inte är i allmänhetens intresse” att män och kvinnor går på sportevenemang tillsammans. Matchen på Azadi-stadion i Teheran var en herrlandskamp mellan Iran och Italien.

Ghavami har inför rättegången suttit inlåst i det ökända Evin-fängelset. Fallet har väckt stor uppmärksamhet internationellt, och Storbritanniens premiärminister David Cameron tog upp det med Irans president Hassan Rohani i samband med FN:s generalförsamling i New York i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.